Pek çok şehirde Amini eylemleri

Mahsa Amini’nin öldürülmesi pek çok şehirde protesto edildi. İstanbul’da İran Konsolosluğu önünde toplanan İranlı göçmenler İranla dayanışma çağrısı yaptı.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 26 Eylül 2022
  • 20:55

İran'da Mahsa Amini’nin öldürülmesine dönük tepkiler sürüyor. Balıkesir, Sakarya, Muğla, Mersin, Bilkent Üniversitesi ve İran Başkonsolosluğu önünde eylem yapıldı.

İstanbul'daki İran Konsolosluğu'nun önünde toplanan İranlı göçmenler, İran halkıyla dayanışma çağrısı yaptı. Cağaloğlu'nda bulunan İran Konsolosluğu önünde yapılan eylemde Mahsa Amini'nin ve katledilenlerin resimlerini taşıyan İranlılar, İran halkının sesine ses olma çağrısı yaptı.

Eyleme katılan İranlı Sefide Derviş, İran'da molla rejimine karşı olduğu için işkence gördüğünü, tecavüzle tehdit edildiğini ve 3 yıl hapis cezasına çarptırıldığını anlattı. İran halkının artık ölümden korkmadığını ve özgürlüğüne kavuşana kadar mücadele edeceğini kaydeden Derviş, tüm uluslararası kamuoyunu İran halkıyla dayanışmaya çağırdı. Eyleme katılan bir başka İranlı kadın konuşma yaptı ve artık ölümden de korkmadıklarını dile getirdi.

Eylem, "Diktatöre ölüm", "Mazlumun ahı, indirir şahı", "Hamaney'e ölüm" sloganlarıyla son buldu.

Bilkent Üniversitesi öğrencileri de Mahsa Amini ve tüm katledilen kadınlar için eylem

gerçekleştirdi. Eylemde “Mahsa’nın saç telleri kadar erkek devletten alacağımız var!”  pankartı açıldı.

Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde eylem yapıldı. Körfez Bağımsız Kadın Dayanışması’nın çağrısıyla Burhaniye’de yapılan eylemde bezler yakılarak açıklamalar yapıldı.

Tarsus Kadın Platformu’nun çağrısıyla saat 18.00’de Yarenlik alanında bir araya gelenler “Laik ve özgür bir dünya için sokaktayız” diyerek açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Kız kardeşimiz Mahsa’nın polis gözetimindeyken öldürülmesi canımızı yaktı, öfkemizi ve isyanımızı büyüttü.  Erkek egemen sistemin kadın düşmanı politikalarına ve kadınlar üzerinden bütün bir topluma tahakküm kuran faşizme karşı kadın özgürlük ve mücadelemizi yükseltiyoruz. Bugün İran’da ve dünyanın her yerinde özgürlükleri için direnen kadınlarla dayanışma duygularımızı paylaşıyoruz. Yaşasın kadın dayanışması.”

Sakarya Kadın Platformu’nun çağrısıyla AKM önünde bir araya gelenler “Özgürlüğümüz için İran’dan Türkiye’ye isyanımızı büyütüyoruz” dedi.

Bodrum’da kadınlar Bodrum Belediyesi karşısındaki kadın ağacı önünde buluşarak Mahsa Amini için molla rejimine karşı eylem gerçekleştirdi.