İran Konsolosluğu önünde eylem

Polis tarafından katledilen Mahsa Amini için İran Konsolosluğu önünde yapılan eylemde “Özgürlük” talebi yinelendi.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 21 Eylül 2022
  • 18:45

İran’da Mahsa Amini’nin polis tarafından katledilmesine dönük tepkiler sürüyor. İstanbul’da Kadınlar Birlikte Güçlü’nün çağrısı ile İran Konsolosluğu önünde eylem gerçekleştirildi.

Eylem öncesinde kadınlar saçlarını keserek ve başörtülerini yakarak kadın cinayetlerine ve baskılara karşı tepki gösterdi. Eylemde ilk söz dün Taksim’de eylemleri engellenen İranlı kadınlara verildi. Söz alan kadınlar İran’daki molla rejiminin baskılarını anlattı. Mahsa Amini’nin kıyafet kurallarına uymadığı gerekçesi ile polis tarafından gözaltında katledildiğini hatırlatan kadınlar diktatörlük rejimi istemediklerini vurguladı. Söz alan bazı kadınların Türk devletine teşekkür etmesi üzerine Kadınlar Birlikte Güçlü adına yapılan konuşmada Türkiyeli kadınların, İranlı kadınlar kadar baskı altında olduğu örnekleri ile anlatıldı. Konuşmada şu ifadelere yer verildi:

“Biz bu topraklarda yaşayan Türkiyeli kadınlar, İrandaki kız kardeşlerimizin yaşadığını çok iyi anlıyoruz. Ahlak polisleri, irşad devriyeleri yok ama geceleri sokakta kıyafetinizi, sevgilinizle öpüşmenizi denetleyen bekçileri var. Sizi meydanlara çıkarmayan, hakkınızı aramanızı yasaklayan, Onur Yürüyüşlerinde kadınları taciz eden polisleri var. Katillere iyi hal indirimleri veren, üniformalı katilleri koruyan kollayan savcılar hakimler var. Bu ülkede de İran gibi bir diktatörlükle yönetiliyor. Ama biz diktatörlüğe karşı mücadele edenlere, birbirimize teşekkür ediyoruz.”

Sık sık diktatörlük karşıtı sloganların atıldığı eylemde basın açıklamasını Rüya Kurtuluş okudu. Dünyanın her yerinde kadınların mücadele ettiğini hatırlatan Kurtuluş şöyle devam etti:

“İran uzağımızda değil. Yanı başımızda. İran uzağımızda değil. Bu topraklarda LGBTİ+ların varlığına karşı düşmanlık geçen hafta sonu devlet desteğiyle sokağa döküldü. Valilik izniyle, RTÜK’ün reklam desteğiyle İslamcı gerici bir güruh ve kendilerine cumhuriyetçi diyen bir başka ırkçı grup bir arada nefret söylemleriyle yürüyüş yaptı. Bu ülkede hakkını aramaya çalışanlara sokaklar yasak, bir kişi daha eksilmemek için meydanlara çıkan kadınlara karşı polis şiddeti, işkence ve taciz var. Ama şeriat propagandası, ırkçılık, nefret söylemi devletin izniyle büyütülüyor. İran çok uzağımızda değil. Tarikatlar talep ediyor, İstanbul sözleşmesi feshediliyor. Bir grup erkek kendini mağdur baba ilan ediyor nafaka hakkımız gasp edilmeye çalışılıyor. Aktroller hedef gösteriyor, konserler yasaklanıyor, sanatçılar, gazeteciler tutuklanıyor. Kadınların sadece aile olduğunda, o şiddet dolu ailelerin içine hapsolduğunda var sayıldığı, LGBTİ+ların varlığının yok sayıldığı bir dayatmanın, bir faşizmin altında her şeye rağmen yaşıyoruz, direniyoruz. İran uzağımızda değil. Bu ülkede hukuk toplumun belirli kesimlerine karşı, kadınlara karşı, LGBTİ+lara karşı… düşman hukukuyla işliyor.”

İranlı kadınlarla dayanışmayı yükselteceklerini vurgulayan Kurtuluş “İran’da Türkiye’de ve tüm dünyada… Mahsa için, özgürlüğümüz için, hayatlarımız için isyan!” diyerek sözlerini tamamladı.

Yapılan konuşmaların ardından eylem sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul