MGKP’den 3 aylık hak ihlalleri raporu

MKGP kadın gazetecilere yönelik 3 aylık hak ihlalleri raporunu paylaştı. Rapora göre en az 18 kadın gazeteci mesleklerini icra ettikleri için tutuklu bulunuyor.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 03 Nisan 2023
  • 23:30

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP), kadın gazetecilere yönelik 3 aylık (Ocak, Şubat, Mart) hak ihlalleri raporunu İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı.

Toplantıda ilk olarak söz alan MGKP üyesi Saliha Aras, hazırladıkları raporu “Türkiye’nin utanç raporu” olarak nitelendirdi. İktidarın “tek sesli” medya kurduğunu ve böylece hakikatin önüne geçilmeye çalışıldığını söyledi. Haziran ve Ekim’de tutuklanan gazetecilerin durumuna dikkat çeken Aras, bu sabah da evine yapılan baskınla Demokratik Modernite dergisi çalışanı gazeteci Sema Korkmaz’ın gözaltına alındığını belirtti.

Türkiye’nin basın karnesi 

Ardından rapor Türkçe ve Kürtçe sunuldu. Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğünün her geçen gün geriye düştüğü belirtilen raporda bu 3 aylık süreçte de baskı ve saldırıların durmadığına dikkat çekildi. Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Örgütü’nün 2022 yılı verilerine işaret edilen raporda Türkiye’nin basın ve ifade özgürlüğü sıralamasında 180 ülke arasında 149'uncu sırada yer aldığı hatırlatıldı.

Amed’te 16 Haziran 2022 tarihinde 16 gazetecinin tutuklandığını ve 10 ay sonra iddianamelerinin hazırlandığını hatırlatılan raporda şu ifadelere yer verildi:

“Kuşkusuz basına yönelik saldırılar cinsiyetçilikten bağımsız düşünülemez. Kadın kazanımları ve haklarına düşman olan iktidar yeni yılın ilk 3 ayında da biz kadınları hedef almış, sahada çalışmamızı zorlaştırmıştır. Gerek teknik malzemelerimize el konulması gerek hakkımızda yürütülen yargısal süreçle her alanda olduğu gibi basın alanında da kadınlar çembere alınmak istendi.”

Ocak, şubat ve mart aylarında kadın gazetecilerin karşı karşıya kaldığı soruşturma, tutuklama ve sahada saldırıların aktarıldığı raporda şöyle devam edildi:

“Tablo böyle olsa da buradan bir kez daha tekrarlamak isteriz ki; doğanın, kadının, halkların, çocukların, işçilerin, emekçilerin kısacası 'öteki' olarak anılan kim varsa onlara yönelik bir saldırı olduğu sürece ve düşünü kurduğumuz güzel günler gelene kadar bedeli her ne olursa olsun hakikat mücadelemizden vazgeçemeyeceğiz.”

Raporda, Türkiye ve Kurdistan’da en az 18 kadın gazetecinin tutuklu olduğu bilgisi yer aldı. 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı