Dört bir yanda kadınlar sokakta!

Kadınlar “İstanbul Sözleşmesi uygulansın” şiarıyla sokaklara çıktı, sözleşmeden de mücadeleden de vazgeçmeyeceklerini haykırdı.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 05 Ağustos 2020
  • 20:30

İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme tartışmasına karşı ülkenin dört bir yanında kadınlar eylem gerçekleştirdiler. Sözleşmeden vazgeçmeyeceklerini haykıran kadınlar “İstanbul Sözleşmesi uygulansın!” vurgusu yaptı.

Ankara

Ankara Kadın Platformu’nun çağrısıyla bir araya gelen kadınlar, Sakarya Caddesi’nde İstanbul Sözleşmesi’nin iptali görüşmelerini protesto için eylem gerçekleştirdi.

Basın açıklamasında, İstanbul Sözleşmesi’nin iptali tartışmalarının yapılacağı AKP MYK’sının ertelenmesi, verilen mücadeleler neticesinde olduğu belirtilirken, bu yasanın hiçbir şekilde geçirilemeyeceği vurgusu yapıldı. 

Kadın ve çocukların hayatlarının korunmasının, sözleşmenin ‘tam olarak’ hayata geçirilmesine bağlı olduğu belirtildi. LGBTİ cinayetlerine, kadın ve çocuk istismarına karşı devletin tedbirler alması gerektiği, fakat bunu yapmayıp cinayetlerinin önünü açan politikalar geliştirdiğine değinildi. 

Açıklamanın sonunda kadın cinayetlerinde katledilen kimi kadınların isimleri okunarak ‘yaşıyor’ sloganları atıldı. 

Eylem öncesi ve sırasında alanda bulunan erkekler polisler tarafından “kadınlar sizi istemiyor” bahanesi ile zorla alandan uzaklaştırıldı.

Batıkent’te Meydan AVM önünde bir araya gelen kadınlar, “Haklarımızdan, hayatlarımızdan vazgeçmiyoruz. İstanbul Sözleşmesi’ni uygulayın” dedi.

Diyarbakır

Amed Emek ve Demokrasi Platformu'nun çağrısıyla Yenişehir ilçesi Ofis Kavşağı’nda basın açıklaması gerçekleştirildi. “İstanbul Sözleşmesi yaşatır, haklarımızdan ve yaşamlarımızdan vazgeçmiyoruz” pankartının açıldığı eylemde İstanbul Sözleşmesi'nin ve 6284 sayılı yasanın uygulanması çağrısı yapıldı.

Eylemde yapılan konuşmalarda bugün Diyarbakır'da iki kadının evli olduğu erkek tarafından saldırıya uğrayıp ağır yaralandığı belirtildi ve iktidarın kadın düşmanı politikalarına dikkat çekildi. İstanbul Sözleşmesi'nin etkin bir şekilde uygulanmadığına ilişkin Eşitlik İçin Kadın Platformu'nun verileri aktarıldı. Açıklamada kadınların yaşamlarından, haklarından vazgeçmeyeceği vurgulandı.

Bursa

"Bursa İstanbul Sözleşmesi Kadın İnisiyatifi" tarafından Kent Meydanı'nda basın açıklaması gerçekleştirildi. "İstanbul Sözleşmesi yaşatır" pankartının açıldığı eylemde, kadına yönelik şiddete karşı yasaların etkin bir şekilde uygulanması talep edildi.

Dersim

Dersim'de kadınlar Seyit Rıza Meydanı'nda açıklama yaptı. Açıklamada İstanbul Sözleşmesi'nin kadına yönelik şiddeti hiçbir koşulda tanımadığını söyleyerek sözleşmenin önemine dikkat çekildi.

Manisa

Manolya Meydanı'nda gerçekleştirilen basın açıklamasında İstanbul Sözleşmesi’nin iktidar tarafından hedef alınmasının nedeninin sözleşmenin toplumsal cinsiyet eşitliğini temel alması olduğu belirtildi. Açıklamada şu vurgu yapıldı:

“Biz kadınlar olarak yaşamlarımızdan, haklarımızdan eşit ve özgür yaşam mücadelemizden vazgeçmeyeceğimizi buradan bir kez daha haykırıyoruz. Herkesi evde, işte, sokakta yaşamlarımızı kuşatan şiddete karşı yükselen kadın isyanını sahiplenmeye, iktidarı ise İstanbul Sözleşmesini iptal etmek yerine gereklerini yerine getirmeye çağırıyoruz.” 

Adana

Heykelli Park’ta bir araya gelen kadınlar gerçekleştirdikleri açıklamayla İstanbul Sözleşmesi’nin etkin bir şekilde uygulanmasını istedi.

Yalova

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Yalova Kadın Meclisi ve Yalova'da KESK, Yalova Kadın Platformu, Cevdet Aydın Parkı'nda açıklama yaptı. Eylemde “İstanbul Sözleşmesi yaşatır, haklarımızdan ve yaşamlarımızdan vazgeçmeyeceğiz” pankartı ile “Kadın yaşam özgürlük” dövizleri taşındı.

Mersin

“İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyeceğiz” diyerek toplanan kadınların yürüyüşü polis tarafından engellenmeye çalışıldı. Kadınlar daha sonra polis engelini geçerek yürümeye devam etti.

Muğla

Bodrum’da kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’nin hedef alınmasına karşı, “Haklarımızdan vazgeçmiyoruz, İstanbul Sözleşmesi’ni uygula” şiarıyla yürüyüş yaptı. Tepecik Cami Meydanı'nda bir araya gelen kadınlar, Belediye Meydanı’na kadar yürüyüş yaptı. Çok sayıda kadının katıldığı açıklamaya, “Vazgeçmiyoruz İstanbul Sözleşmesi’ni uygula” pankartı taşındı.

İskenderun

İskenderun Kadın Platformu'nun çağrısıyla Boyacılar Parkı'nda toplanıldı. "6284 uygula", "Savaşa, şiddete hayır", "Cezasızlığa hayır" yazılı dövizlerin taşındığı eylemde, İstanbul Sözleşmesi’nin hedef alınmasına son verilmesi istendi. Kadına yönelik şiddete karşı yasaların etkin bir şekilde uygulanması talep edilen açıklamada, "kadınların 7/24 ulaşabileceği danışma merkezleri" ve "sığınma evleri açılması" çağrısı yapıldı.