Kadınlar sokaklarda: “Çocuk istismarını aklatmayacağız!”

İzmir ve İstanbul'da kadınlar AKP şeflerinin çocuk istismarı yasasını meclise getireceklerini açıklamasını protesto etti.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 20 Mayıs 2020
  • 22:20

AKP iktidarının çocuk istismarının önünü daha fazla açmayı hedefleyen yasa tasarısı hazırlıkları İzmir ve İstanbul’un da aralarında olduğu pek çok kentte kadınlar tarafından protesto edildi.

İzmir’de Kadınlar Birlikte Güçlü bileşenleri Karşıyaka İş Bankası önünde saat 19.00’da toplandı. Açıklamada dünya koronavirüs ile uğraşırken AKP iktidarının pandemiyi fırsata çevirerek çocuk istismarcılarını cezaevinden çıkarmaya çalıştığına değinildi. Çocuğa yönelik şiddet artarken AKP iktidarının çocuklara yönelik istismarın önünü daha da açacak yasa tasarısını geçirmek için hamleler yaptığı belirtilen açıklamada, insanlara “müjde” diye verdikleri haberin çocuk yaşta evliliğin teşvik edilmesi demek olduğuna dikkat çekildi. Gündeme getirilen tasarıda, 13 yaşındaki çocuğun 28 yaşındaki biriyle evlenmesinin, 15 yaşındaki çocuğun doğurmasının önündeki yasal engellerin de kaldırılacağı ifade edilerek şu vurgular yapıldı:

“Devlet bir taraftan çocuk yaşta evliliğin önünü açmaya çalışırken diğer yandan da İstanbul Sözleşmesi’ni yok saymakta. Devletin ‘evde kal güvende kal’ açıklamalarının arkasında gerçek olan hiçbir çocuğun hiçbir kadının güvende olmadığıdır. Şiddet gören kadınlar sığınma evlerine alınmazken kadına yönelik şiddet aile içinde ve dışında artmaktadır. Çocuk istismarı artarak devam etmektedir. Kadınlar olarak diyoruz: ‘Çocukların hayatını tehdit eden uygulamalar virüsten daha tehlikelidir.’ Çocukların özgür, güvenli bir gelecekte yaşamaları için mücadelemiz devam edecek.

Biz kadınlar olarak istismar yasasının geçimeşine izin vermeyeceğiz,daha da çoğalarak sokaklarda olmaya devam edeceğiz.”

Sloganlarla sonlandırılan açıklamaya İşçi Emekçi Kadın Komisyonları da destek verdi.

İstanbul Kadıköy’de de çocuk istismarı yasası hazırlıkları protesto edildi. Kadın örgütlerinin içerisinde yer aldığı Kadınlar Birlikte Güçlü tarafından düzenlenen eyleme HDP milletvekilleri de katıldı. Eylemde “İstismarın affı olmaz!”, “Çocuk yaşta evlilik istismardır!” ve “Çocuk istismarını aklama, yargıla!” sloganları sıklıkla atıldı.

Açıklamada AKP iktidarının çocuk istismarının önünü açmayı hedeflediği yasa tasarısının son yıllarda tekrar tekrar gündeme getirildiği hatırlatıldı. Bugün de AKP şeflerinin meclisin açılmasıyla birlikte yasayı tekrar gündeme getireceklerini ilan ettiğine değinilen açıklamada, yasanın çocuk evliliklerini, istismarını teşvik edeceği, istismarcıları cezasız bırakacağı belirtildi. AKP şefleri tarafından öne sürülen İstanbul Sözleşmesi’nin geri çekilmesi tartışmalarına değinilen açıklamada bunun kabul edilemez olduğu vurgulandı.

Kızıl Bayrak / İzmir-İstanbul