Mersin’de çocuk istismarı protestosu

Mersin Kadın Platformu, Anamur'da yaşanan çocuk istismarına ilişkin eylem gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 03 Ocak 2023
  • 09:45

Mersin Kadın Platformu, Anamur'da yaşanan çocuk istismarına ilişkin eylem gerçekleştirdi.

Geçen hafta Anamur’da 6 yaşındaki bir çocuğun önce köydeki görevli imam, ardından da akrabaları ve komşusu tarafından istismar edildiği, şu an 12 yaşında olan çocuğa cinsel istismarda bulunan faillerin ise serbest bırakıldığı açığa çıkmıştı. 31 Aralık günü Mersin Silifke Cumhuriyet Başsavcılığı konuya ilişkin yaptığı açıklamada soruşturma başlatıldığını duyurdu.

Açıklamada istismar faillerinin ifade işlemlerinin ardından 30 Aralık’ta adli kontrolle serbest bırakıldıkları doğrulandı.

Mersin Kadın Platformu, “6 yaşındaki çocuk istismar edilirken failleri serbest bırakan erkek yargının karşısına dikiliyoruz” diyerek Pozcu Koton önünde eylem gerçekleştirdi. “Çocuk istismarına susmuyoruz, susmayacağız!” başlıklı basın metnini Derya Taner okudu. Taner şunları söyledi:

“2022’nin son gününe bu kez de yanı başımızda Anamur’da yaşanan bir çocuk istismarı haberi ile uyandık. Anamur’da bir kız çocuğunun 6 yaşından itibaren imam, akrabası ve komşusu olan 4 erkek tarafından cinsel istismara uğradığı yıllar sonra öğretmenlerinin fark etmesi ile açığa çıktı. Kız çocuğu ve anne koruma altına alınırken failler tutuksuz yargılanmak üzere serbest! Susmuyoruz, istismarı aklamanıza izin vermeyeceğiz!”

Son dönemde gündemde olan çocuk istismarı vakalarını hatırlatan Taner “Cezasızlıktan cesaret alan failler suç işlemeye devam ediyor” dedi.

Faillerin çocuk istismarında da kadın cinayetlerinde olduğu gibi bu cesareti iktidarın politikalarından aldığına dikkat çeken Taner şöyle devam etti:

“Devlet çocukları koruma görevini yerine getirmediği gibi, iktidarın uyguladığı politikalarla açıkça istismarın önü açılıyor. Çocuğa yönelik istismarı ‘küçüğün rızası vardır’ diyerek savunan Adalet Bakanı’nın olduğu yerde çocuk istismarı münferit değil!”

Taner son olarak şunları ifade etti:

“Bu ülkede 10 çocuktan 4’ü istismara uğrayarak büyüyor. Birçok istismarın üstü aile, yargı, tarikat, devlet eliyle örtülüyor. Cinsel suçlarda somut delil şartı getiren 4. Yargı paketi sayesinde pek çok fail delil yetersizliğinden cezasızlıkla ödüllendiriliyor. Cezasızlıkla ödüllendirilen failler suç işlemeye devam ediyor. Failler korunduğu, bu düzen devam ettiği sürece hiçbir çocuk güvende değil!

Korumanıza, aklamanıza izin vermeyeceğiz. Failleri derhal tutuklayın. Susmuyoruz, susmayacağız. Faillerin korunduğu, istismarın aklandığı bu düzeni dayanışmamız ve mücadelemizle yıkacağız.”