Politik mahpusların hakları için açık mektup

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 18 Mart Politik Mahpuslarla Dayanışma Günü nedeniyle hak ihlallerinin ortadan kaldırılması talebiyle yetkililer açık mektup gönderdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 18 Mart 2022
  • 21:30

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, 18 Mart Politik Mahpuslarla Dayanışma Günü nedeniyle “Açık Mektup” hazırladı. Adalet Bakanlığı, Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü, TBMM İnsan Hakları Komisyonuna hitaben hazırlanan mektup şube binasında basın toplantısı ile duyuruldu.

Gönderilen açık mektupta 18 Mart Politik Mahpuslarla Dayanışma Günü vesilesi ile Türkiye hapishanelerinde yaşanan genel sorunlar yanında politik mahpuslara yönelik ayrımcı düzenleme ve uygulamalara dikkat çekmek istenildiği ifade edildi. Yaşanan sorunlara Anayasa ve Uluslararası insan ve mahpus hakları belgelerinde tanımlanan ilkeler çerçevesinde, eşitlik ve temel haklar esas alınarak çözüm üretilmesini istemek ve bu konuda sorumluluğu bulunanları göreve davet etmek üzere mektubun kaleme alındığı ifade edildi.

Politik mahpuslara uygulanan ayrımcı saldırgan politikalar şöyle ifade edildi:

“Yargılamada istisna olması gereken tutuklamanın özellikle politik suçlar bakımından kural haline getirildiği, 300 bine yaklaşan mahpus sayısının %15-20 kadarının politik nedenlerle tutuklandığı, hapishanelerde aşırı doluluk sorununun sürekli bir durum haline geldiği, hapishane koşullarından ve infaz uygulamalarından kaynaklanan hak ihlallerinin ve özellikle hasta mahpus ölümlerinin ve intiharlarının giderek arttığı bilinmektedir…

… Konuya en çok tartışılan konulardan biri olan eşitlik ilkesi üzerinden bakarsak; bilindiği üzere infaz hukukunun evrensel ilkelerine göre ceza infazında suç değil ceza esas alınır. Devletle mahpus arasındaki ilişki ceza üzerinden sürdürülür. Ve hakkında hüküm verilen kişiler infaz bakımından eşitlenir. “

İmzalanan sözleşmeler ve yazılı yasalarda eşitlik ilkesi vurgulansa da politik mahpuslara karşı saldırgan bir ayrımcılığın uygulandığı anlatılan mektupta şunlar vurgulandı:

Ağırlaştırılmış Müebbet Hapis Cezası’nın infazında AİHM kararlarına rağmen politik mahpuslara ayrımcı uygulama devam etmekte, idam cezasına eş bir uygulama sürdürülmektedir”

Bu ihlallere ve ayrımcılığa son verilmesi istenen mektup şu ifadelerle bitirildi:

“18 Mart Politik Mahpuslarla Dayanışma Günü vesilesi ile bir defa daha; yukarıda özetlediğimiz sorunların üstte dayanaklarını belirttiğimiz evrensel ceza infaz hukuku ilkeleri çerçevesinde çözüme kavuşturulması ile mahpusların yaşam ve sağlık haklarından başlayarak temel haklarının korunması için, mevzuat ve uygulamada hak ihlallerine neden olan durumlara derhal son verilmesi doğrultusunda tüm sorumlu kişi ve kurumları göreve davet ediyoruz.”

Basın toplantısının ardından mektupların postalanması için postaneye gidildi.