Hasta mahpuslara özgürlük!

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Hapishane Komisyonu hasta tutsakların serbest bırakılması için eylemlerini Konak Sümerbank önünde sürdürüyor.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 26 Mart 2022
  • 20:30

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Hapishane Komisyonu hasta tutsakların serbest bırakılması için eylemlerini Konak Sümerbank önünde sürdürüyor. İnsan Hakları Derneği bir hafta hasta tutsaklar için bir haftada da gözaltında kayıplar için eylem yapıyor. 

Eylemde basın açıklamasını İHD yönetimi adına Av. Ali Aydın okudu. Açıklamada “Abdullah Boran, Sezer Alan, Sinan Kaya ve Şervan Can Güde geçtiğimiz hafta içerisinde hapishanelerde yaşamlarını yitirdiler” denildi. 

Bu haftaki eylemde hasta mahpus Cengiz Sinan Halis Çelik’in durumu anlatıldı ve serbest bırakılması istendi. Basın açıklamasını okuyan Ali Aydın sözlerine şöyle devam etti: 

“Birçok ağır hasta mahpus kritik eşikte bekliyor. Kimisi yoğun bakımda, kimisi engelli ve tek başına yaşamını sürdüremiyor. Tedavi için götürüldükleri hastanelerde, birazcık kendine gelmeleri üzerine tedaviler yarıda bırakılarak hemen hapishaneye götürülmelerinin amacı nedir? Tekrar kötüleşecekleri bilinmesine rağmen ısrarla hapishanede tutulmalarının gerekçesi nedir? Soruları çoğaltmak mümkün.” 

"247. Hasta Mahpuslara Özgürlük basın açıklamamızda Cengiz Sinan Halis Çelik’in durumunu paylaşacağız” diyen aydın, sözlerine çöyle devam etti: 

“Sinan Cengiz Halis Çelik, şair ve ressamdır. Resimleri çeşitli yerlerde sergilenmiştir. 1 basılmış şiir kitabı vardır. Cengiz Sinan Halis Çelik, 22 yaşındayken 1996’da Ağrı’da yaralı olarak tutuklanır. Tutuklu bulunduğu süre içerisinde gördüğü ağır işkencelerden sonra varikosel ve epilepsi hastalığı başlar. Kafasında ve omuriliğinde bulunan şarapnel parçaları felç riski taşıdığı için alınamıyor, şarapnel parçalarının baskı oluşturması nedeniyle epilepsi nöbetleri daha sık ve uzun süreli olmaktadır, düzenli tedavisi yapılamaz durumdadır.

1997’den beri farklı hapishanelerde tutulan Cengiz Sinan Halis Çelik, Metris R Tipi hapishanesine mesane kanseri için getirildiği dönemde adli bir tutuklu tarafından 22 yerinden şişlenir ve ölümcül yaralar alır. Bu nedenle sol ayağına platin takılan Cengiz Sinan Halis Çelik, ayağındaki kemik kaynamadığı için omurilikten yapılan iğne sonucu önce tekerlekli sandalyeye mahkûm olmuştur. Tekerlekli sandalye ve baston ile zorlanarak yaşamına devam ederken bir yandan da Mesane kanseri ile uğraşmaktadır. Mesanede ve idrarda yoğun yanma ve ağrılar olmaktadır. Kanserin böbreğe geçme ihtimalinden dolayı kaygı duymaktadır. Kanser tedavisi, sürekli değiştirilen hapishanelerden kaynaklı, yarım kalmış devam ettirilmemiştir. Mesane kanseri, ağır epilepsi, ileri düzeyde kemik erimesi bulunmakta. Halen Silivri 5 Nolu L Tipi hapishanesinde tutulmaktadır. 

Ailesinden aldığımız bilgiye göre; Cengiz, kanser tedavisine başlayabilmek için dilekçeler vermiştir. Nihayet 2,5 yıl sonra, pandemi nedeniyle götürülmediği için, önümüzdeki hafta içerisinde mesane kanserinden ameliyat olma ihtimali doğmuş ve Samatya Devlet Hastanesi’nde ameliyat öncesi tetkikleri yapılmıştır. İleri derecede epilepsi hastası olması nedeniyle ameliyatın narkozla yapılmasını istemektedir. 

Cengiz Sinan Halis Çelik ile uzun yıllar hapishanede kalan bir arkadaşının verdiği bilgiye göre mide ülserinden kaynaklı ağzında ve boğazında köpükler oluşuyor ve nefes almakta zorlanıyor eğer yanında kimse yoksa ölüm ihtimali yüksektir.”  

Cengiz Sinan Halis Çelik ve tüm hasta tutsaklar bir an önce tedavi edilmeli ve derhal serbest bırakılmalıdır denerek açıklama bitirildi. 

Kızıl Bayrak / İzmir