İHD’ye destek açıklamaları

İHD Diyarbakır Şubesi’ne polis baskınına tepki ve İHD’ye destek açıklamaları yapıldı. İHD Diyarbakır Şubesi'nde arama izni veren hakim HSK'ya şikayet edildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 04 Şubat 2022
  • 16:20

Diyarbakır’da İHD’ye dönük polis baskınına tepki gösterildi. İHD’ye destek açıklamaları yapılırken İHD Diyarbakır Şubesi'nde arama izni veren hakim HSK'ye şikayet edildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi’ne yapılan polis baskınına ilişkin İHD İstanbul Şubesi’nde yapılan açıklama İnsan Hakları Savunucuları Dayanışma Ağı tarafından yapıldı.

İHD İstanbul Şubesi Başkanı Gülseren Yoleri, yaptığı açıklamada hak mücadelesinin engellenmeye çalışıldığını söyledi. Yoleri açıklamanın devamında şunları vurguladı:

"Bu ülkede hak ihlalleri ve haksızlıklar devam ettiği sürece, mücadelemiz devam edecek. Baskılara karşı mücadelemizin devam etmesi, insanlık onurunu korumak adına bir zorunluluktur.”

HDP İstanbul Milletvekili Zeynel Özen yaptığı konuşmada şunları dedi:

“İHD bu güne kadar nerede bir hak ihlali varsa, nerede bir haksızlık varsa, orada oldu. Bu mücadeleden de hiçbir zaman geri adım atmadı”

Ortak basın metnini okuyan Uluslararası Af Örgütü Kampanyalar ve İletişim Direktörü Tarık Beyhan, şunları söyledi:

“Hak savunuculuğu engellenmeye, hak savunucuları susturulmaya çalışılmaktadır. Hukuku savunması gereken yargının iktidarın baskı politikalarına araç olması kabul edilemez. Evrensel insan hakları norm ve ilkelerinin uygulanmasını, hak savunuculuğuna ve hak savunucularına yönelik baskının sonlandırılması,gözaltına alınan İHD Diyarbakır Şube Yönetim Kurulu Üyesi Ferhat Berkpınar’ın derhal serbest bırakısın."

Diyarbakır’da adliye önünde açıklama

Diyarbakır'da bulunan kitle örgütleri, İnsan Hakları Derneği (İHD) Şubesi binasına dün yapılan polis baskınına, adliye önünde yaptıkları açıklamayla tepki gösterdi. Açıklamaya TMMOB Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), KESK'e bağlı sendikalar, Diyarbakır Barosu destek verdi. 

İHD Diyarbakır Şubesi Başkanı Abdullah Zeytun, derneklerinin Yönetim Kurulu’nda yer alan Ferhat Berkpınar hakkında Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında polisler tarafından baskın düzenlendiğini belirtti.

Zeytun, açıklamanın devamında şöyle devam etti:

"Şubemizin hemen girişinde bulunan çalışanımıza ait masada ve diğer birçok odamızda arama kararının ötesinde yapılan arama keyfiliğin apaçık göstergesidir. Hukuki açıdan tartışmalı yargısal kararın dahi ötesine taşınan bu arama yöntemini kabul etmek mümkün değil. Ayrıca arama işlemi sırasında derneğin faaliyetlerinde kullandığımız belge ve bazı elektronik cihazlara el konulmuş; bu arama ve el koyma işlemlerine yaptığımız itirazlar ise kolluk mensuplarınca tutanak altına alınmamıştır. Soruşturmadaki gizlilik kararına karşı basına servis edilen bilgiler ve görüntülerin servis edilme biçimi açıkça derneğimizi hedef göstermektedir."

TMMOB Sekreteri Doğan Hatun, İHD'nin 35 yıldır hak cesurca hak mücadelesi verdiğini belirterek, "Yeri gelmiş başkanları katledilmiş, yeri gelmiş gözaltında işkencelere maruz kalmış, yeri gelmiş hak mücadelesi verirken mağdur olmuştur" dedi.

"Arama kararı ve uygulamasına karşı, arama ve el koyma kararı veren Sulh Ceza Hakimi hakkında Hâkimler ve Savcılar Kurulu'na (HSK), hukuksuz arama işlemini gerçekleştiren kolluk mensupları hakkında ise Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına şikayetlerde bulunduk” denilen açıklama konuşmaların ardından son budu.