İzmir'de coşkulu ve kitlesel 8 Mart!

İzmir'de kadınlar 8 Mart'ta iki farklı yürüyüş ile alanlara çıkarak, öfkeli ve coşkulu sloganlarını haykırdılar.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 08 Mart 2023
  • 22:00

İzmir'de kadınlar 8 Mart'ta iki farklı yürüyüş ile alanlara çıkarak, öfkeli ve coşkulu sloganlarını haykırdılar.

İlk yürüyüş İzmir Kadın Platformu'nun çağrısıyla, İEKK ve DEV TEKSTİL'in de katıldığı “Bu enkazı kaldıracak yeni bir hayatı mücadelemizle kuracağız” şiarıyla örgütlediği 8 Mart yürüyüşü oldu. Saat 18.30'da Alsancak Leman Kültür önünde kitlenin toplanması ile başlayan eylem, Kıbrıs Şehitleri Caddesi boyunca kitlesel ve coşkulu sloganlarla yürünerek Türkan Saylan Kültür Merkezi önüne dek sürdü.

Katledilen kadınlar ve depremde hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşunun ardından örgütleyici kurumlar adına basın açıklamaları gerçekleştirildi.

Geçen seneye nazaran daha kitlesel ve coşkulu başlayan yürüyüşte, deprem, örgütlü mücadele vurgusu ve kitlesel atılan slogan olarak “Hükümet istifa” sloganı öne çıktı. Katılımcı kurumların kendini dövizle ifade ettiği 8 Mart eyleminde erkek egemen düzen, deprem, örgütlü mücadele vurguları ağırlıktaydı.

Yürüyüşe Sağlık Emekçileri Sendikası'ndan kadınlar “Gebe sağlık emekçileri acil yoğun bakım alanlarından çekilsin” talepleriyle alanda yer alırken, Genel-İş üyesi kadınlar “Eşit işe eşit ücret” talepleriyle alandaydı. Ayrıca eğitim emekçisi kadınlar “Geleceği birlikte inşaa edeceğiz” dövizleriyle katıldılar.

İşçi-Emekçi Kadın Komisyonları ve Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası dövizleriyle yürüyüşte yerini alarak sloganlarını haykırdı. İEKK ve DEV TEKSTİL'in dövizlerinde ve sloganlarında deprem gündemi ve hesap sorma çağrısı öne çıktı. Binin üzerinde katılımın olduğu eylem basın açıklamasının ardından sloganlarla bitirildi.

İzmir'de ikinci eylem ise yine aynı noktada saat: 20.00'da toplanmalarla başlayan Feminist Gece Yürüyüşü oldu. Kitlesel bir yürüyüş ile Türkan Saylan Kültür Merkezi önüne gelen kadınlar, okunan basın metninin ardından sloganlarla eylemi bitirdiler.

Kızıl Bayrak / İzmir