Bursa'da 8 Mart eylemi

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde Bursa Kadın Platformu'nun çağrısıyla yüzlerce kadın, Fomara Meydanı'nda toplanarak Kent Meydanı’na yürüyüş gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 09 Mart 2023
  • 00:30

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde Bursa Kadın Platformu'nun çağrısıyla yüzlerce kadın, Fomara Meydanı'nda toplanarak Kent Meydanı’na yürüyüş gerçekleştirdi.

"Yıktığınız hayatları kadın dayanışması ile yeniden kuracağız" pankartının açıldığı eylemde "Hükümet istifa", "Deprem değil, düzen öldürür", " Jin, jiyan, azadi", "Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz" sloganları atıldı. Kent Meydanı'na gelindiğinde ise, ilk olarak Maraş merkezli depremde yaşamını yitirenler için mum yakıldı, saygı duruşu gerçekleştirildi.

Açıklamada şunlar söylendi:

“Bu yıl 8 Mart’a, kadın katliamlarının her gün arttığı, yoksulluk ve açlık sınırının altında yaşamaya mahkum edilen binlerce kadının artan faturalar, barınma ve yaşam masraflarıyla açlığa terk edildiği, LGBT’lere yönelik şiddetin devlet eliyle körüklendiği, kadın işsizliğinin arttığı, savaş politiklarıyla militarizmin cesaretlendirildiği, göçmen kadınlara yönelik ırkçı saldırıların çoğaldığı koşullarda tüm bunlara karşı öfkemizle geldik. Depremde on binleri alınmayan önlemlerle enkaz altında katledenler, yüzbinlerce insanı göçük altında, göstermelik yardımlar sebebiyle ölüme terk etti."

Açıklamanın devamında devletin depremin ilk günlerinde hayati adımları atmadığı gibi dayanışmayı da engellemeye çalıştığı ifade edildi. Deprem bölgesinde kadınların yaşadığı sorunlar aktarıldı. Açıklamanın devamında, 8 Mart 1857’de New York’ta dokuma işçisi kadınlarını fabrikaya kilitleyerek katledenler ile Kahramanmaraş depremlerinde halkı göçük altlarında ölüme terk edenler, bankaların para kasalarını çıkarmak için vinç yollayanlar ve halkın emeğinden çalarak halka çadır satanların aynı sermaye egemenliği olduğu ifade edildi.

Açıklama şu sözlerle sona erdi:

“Hayatlarımızı yok sayan erkek egemen devlete karşı tek güvencemiz mücadelemiz, tek güvencemiz birlikteliğimizdir. Bugün burada kentlerimizi yeniden dayanışma ile inşa etmek için isyanımızla, öfkemizle bir aradayız. Biz kadınlar, şiddetin ve sömürünün olmadığı eşit ve özgür bir yaşamı birlikte mücadelemizle kuracağız. Yeniyi biz kuracağız. Yaşamlarımızı bizler savunacağız."

Eylem sloganlarla son buldu.

Kızıl Bayrak / Bursa