Her yer 8 Mart, her yer direniş!

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde deprem bölgelerinde, barolar ve hastaneler başta olmak üzere kent meydanlarında ve iş yerlerinde 8 Mart eylemleri ve açıklamaları yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 08 Mart 2023
  • 16:30

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde deprem bölgelerinde, barolar ve hastaneler başta olmak üzere kent meydanlarında ve iş yerlerinde 8 Mart eylemleri ve açıklamaları yapıldı.

Fabrikalardan yansıyanlar

Novares, Araymond ve Tekno Kauçuk fabrikalarında Petrol-İş Sendikası'na üye işçiler bildiri okudu. 

Gebze'de Legrand fabrikasında Birleşik Metal-İş Gebze 2 No'lu Şubesi kadın işçi üyeleriyle bir araya geldi. Birleşik Metal-İş Gebze 2 No'lu Şubenin bulunduğu fabrikaların kadın işçileri, şube binasında Kocaeli Üniversitesi'nden Doç. Dr. Betül Urhan'ın katılımıyla "Ücretli-Ücretsiz Kadın Emeği" konulu etkinlik gerçekleştirdi.

DİSK yöneticileri, Birleşik Metal-İş Gebze 1 No'lu Şube’nin  olduğu Copreci Beyaz Eşya fabrikasında 8 Mart öncesi kadın işçilerle buluştu.

Deprem bölgelerinde 8 Mart

Hatay Afet Kadınlar Birlikte Güçlü “Bu kenti, yaşamı yeniden kuracağız” şiarıyla Antakya’da eylem gerçekleştirdi. Antakya merkezde bulunan Uğur Mumcu ve Sevgi parkından sloganlarla Uğur Mumcu meydanına yürüyüş yapıldı. Burada yaşam zinciri oluşturan kadınlar saygı duruşunda bulundu.

Ardından basın açıklaması yapıldı. 8 Mart'ın tarihinin hatırlatıldığı açıklamada “kadınların bu düzene tahammüllerinin olmadığı”nın altı çizildi ve şunlar vurgulandı:

“Her 8 Mart olduğu gibi bugün de sokakları, meydanları dayanışmamız ve itaatsizliğimizle kuşatıyoruz. Bugün kadın ve trans cinayetlerine, nefret yürüyüşlerine, doğa talanına, savaşa, afeti katliama dönüştüren rant politikalarına karşı bir yaşam zinciri kurduk. Bu zincirin halkaları Hatay'daki kadın dayanışmasını büyüttükçe, deprem bölgelerindeki kadınların ihtiyaçlarını toplumsal talepler haline getirdikçe artacak. Birimizin daha kirpiği düşmeyene kadar mücadele etmeye devam edeceğiz. Buradan sesimizi duyan her kadının deprem bölgesine gelerek ya da olduğu yerden bu zincirin bir halkası olmaya davet ediyoruz.”

Kadın Savunma Ağı ve bileşenlerinin çağrısıyla Dursunlu Köyü, Aşağıokçular Mahallesi ve Yeşilpınar Mahallesi’nde de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü programı kapsamında etkinlikler yaptı.

İllerde 8 Mart eylemleri

Hopa, Eskişehir, Mersin, Çorum, Balıkesir, Didim, Çanakkale, Ayvalık, Sivas, Samsun, Sakarya, Konya, Edirne, Antalya, Muğla, Manisa, Trabzon, Dersim’de 8 mart eylemleri yapıldı.

Edirne’de Keşan Kent Konseyi tarafından düzenlenen yürüyüşte, Maraş ve 11 ilde yaşanan depremde hayatını kaybeden kadınlar anıldı ve saygı göstermek adına slogan atılmadı.

Antalya Kent Konseyi Kadın Meclisi’nin, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında düzenlediği açıklamada kadınların afet durumlarında yaşadığı sorunlara dikkat çekildi.

Muğla Köyceğiz ve Ortaca’da da kadınlar 8 Mart’ta alana çıktı. Açıklamalarda, “Depremde kaybettiklerimizi unutmamak. Acılarımızı paylaşmak, dayanışmayı büyütmek için bir araya geldik” denildi.

Dersim Kadın Platformunun çağrısıyla sanat sokağında bir araya gelerek Seyit Rıza Meydanı'na yürüyüş gerçekleştirdi. Yapılan yürüyüşten sonra basın açıklaması düzenleyen kadınlar daha sorasında depremde hayatını kaybedenler için mum yaktı. 

Barolarda 8 Mart açıklamaları: İstanbul Sözleşmesi yaşatır!

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Bursa, Adana ve İzmir Barosu eylemler gerçekleştirdi. Adana Barosu Kadın Hakları Merkezi de Avukatlar Salonu’nda basın açıklaması yaptı.

İzmir Barosu Kadın Hakları Danışma ve Hukuk Araştırmaları Merkezi, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla İzmir Barosu önünde bir araya gelerek Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önüne yürüyüş gerçekleştirdi. Baro adına okunan basın açıklamasında polis eşliğinde çocuklarını görmeye giden Aslı Engin’in kesici aletle katledilişi hatırlatıldı.

Açıklamanın devamında savaşta, doğal afette kadınlara karşı şiddetin her türünün yaşandığı dile getirildi. Kadınlara yönelik her türlü şiddete karşı mücadeleye devam edeceklerini, kadın davalarının takipçisi olacaklarını belirten açıklamada “Bu düzene karşı durmaktan, şiddete uğrayan tek bir kadın kalmayana dek mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz” denildi.

Eylemde son olarak tüm kadınlar 19.30’da yapılacak 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü yürüyüşüne katılım çağrısı yapıldı.

Bursa Adliyesi önünde yapılan açıklamada şunlar ifade edildi:

Bir kez daha Medeni Kanun’a ve 6284 sayılı Kanun’a dokunulmamasını, İstanbul Sözleşmesi’nin yeniden yürürlüğe konulmasını, yasaların etkin bir şekilde uygulanmasını ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğini ortadan kaldıracak politikaların oluşturulmasını, öncelikle aile içi şiddet olmak üzere, şiddetin her türüne son verilmesini, kadın cinayetlerinin ve çocuk evliliklerinin önlenmesini talep ediyor ve 'İstanbul Sözleşmesi yaşatır' diyoruz.”

Sağlık emekçilerinden 8 Mart eylemleri

Türk Tabipleri Birliği Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolu ile tabip odalarına bağlı kadın hekimlik ve kadın sağlığı komisyonları 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne ilişkin ortak basın açıklaması gerçekleştirdi.

İstanbul ve İzmir’de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde hastane önünde açıklamalar yapıldı. 

İzmir’de 8 Mart eylem ve etkinlikleri

İHD İzmir Şubesi Kadın Hakları Komisyonu’nun düzenlediği basın toplantısında Cemile Karakaya okudu. Kadın, çocuk ve LGBTİ+’ların taleplerini sıralayan Karakaya iktidara “asla helalleşmiyoruz” dedi.

Çiğli Kadın Platformu ise Çiğli belediyesi önünde yaptığı basın açıklamasında, kadınlar adına Deniz Uslu konuştu.

Narlıdere Kadın Platformu’nun Narlıdere Polikliniği önünde düzenlediği basın açıklamasında kadınlar adına Sibel Örkmez konuştu.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) İzmir Şubesi Genel İş Kadın Komisyonu Kıbrıs Şehitleri Caddesi üzerinde bulunan ÖSYM'den, Türkan Saylan Kültür Merkezi önüne yürüdü. Burada yapılan basın açıklamasında metni kadınlar adına Deniz Şahin Gümüştekin okudu.