İzmir’de 25 Kasım eylemi…

"Eşitlik, özgürlük ve laiklik için alanlardayız!"

İzmir Kadın Platformu’nun çağrısı ile kadınlar bir araya geldi. Eyleme DEV TEKSTİL ve İEKK dövizleri ve flamaları ile katıldı.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 26 Kasım 2022
  • 00:00

İzmir Kadın Platformu’nun çağrısı ile kadınlar saat 18.30’da Alsancak Sevinç Pastahanesi önünde bir araya geldi. Eyleme DEV TEKSTİL dövizleri ve İEKK flamaları ile katıldı.

Sevinç Pastahanesi önünde toplanan kadınlar saat: 19.00'da ajitasyon konuşmaları ile kadına yönelik şiddet ve baskı teşhir edildi. Polis yığınağının yapıldığı Alsancak’ta bütün sokaklar kapatıldı.

Kadınlar saat 19.00’da yoğun polis ablukası altında sloganlar ve ajitasyon konuşmaları eşliğinde yürüyüşe başladı. Yürüyüş boyunca sık sık “Jin, jiyan, azadi!”, “Vardık, varız, var olacağız!”, “Yaşasın kadın dayanışması!”, “Asla yalnız yürümeyeceksin!”, “Sözleşmeyi değil cinayeti engelle!”, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz!”, “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Deniz Poyraz isyanımızdır!”, “İranlı kadınlar yalnız değildir!”, “Şebnem Korur Fincancı onurumuzdur!” sloganları atıldı.

ÖSYM önüne gelindiğinde Türkçe ve Kürtçe basın açıklaması okundu. Platform adına yapılan açıklamada 25 Kasım’ın anlam ve önemine değinildi. Açıklamada şunlar vurgulandı:

“Türkiye’de de doğrudan erkek-devlet tarafından örgütlenen baskı ve şiddetle, yasaklar ve tutuklamalarla,  gerici politikalarla pekiştirilen ataerkil tahakkümle kadınların ve LGBTİ+ların eşitlik, özgürlük, şiddetsiz bir yaşam, insanca çalışma hakları adına ne varsa hedefe konmuş durumda”

 “Ekonomik kriz, artan hoşnutsuzluk büyüdükçe tek adam rejimi diyanet fetvalarıyla, dinci, ırkçı, ayrımcı politikalara sarılıyor” denilen açıklamada şunların altı çizildi:

“Meslek onuruna yakışan bir tutum alan ve Türkiye'nin kimyasal silah kullanıp kullanmadığının araştırılmasını isteyen TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı tutuklanıyor. Mücadele eden, dayanışan, söz söyleyen kadın avukatlar, aktivistler kriminalize ediliyor”

Mülteci kadınlara dönük saldırılara değinilerek şunlar ifade edildi:

“Erkek şiddeti gösteriyor ki tek adamıyla, yandaş medyasıyla, polisiyle, mahkemesiyle örgütlenmiş erkek egemen devlete karşı en büyük gücümüz örgütlülüğümüz. Eşitlik ve özgürlük, laiklik ve barış için örgütlü mücadele dışında bir seçeneğimiz yok. Bizi korkutmaya, sindirmeye, yaşamdan izole etmeye çalışanlara bir kez daha bu sokaklarda meydan okuyoruz denerek İran'da faşist molla rejimi tarafından katledilen Mahsa Amini'nin katledilmesiyle başlayan özgürlük mücadelesine dünyanın her yerinde başta kadınlar olmak üzere halkalr sokaklara çıkıyor bizlerde 25 Kasım’da bir kez daha tekrar ediyoruz: Jin, jiyan, azadi!”

Açıklamanın ardından katledilen kadınları simgeleyen dans performansı yapıldı ve eylem sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir