SES’ten 25 Kasım eylemi

SES Aksaray Şubesi'nden kadınlar Cerrahpaşa Hastanesi'nde 25 Kasım dolayısıyla eylem gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 25 Kasım 2022
  • 16:30

İstanbul SES Aksaray Şubesi’nden kadınlar Cerrahpaşa Hastanesi’nde 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla bir açıklama yaptı.

SES üyesi kadınlar “Yaşamımıza, özgürlüğümüze, bedenimize, kimliğimize ve emeğimize sahip çıkıyoruz. Mücadelemizi büyütüyoruz” yazılı pankart açarak Cerrahpaşa Hastanesi bahçesinde bir araya geldi. Eylemde okunan açıklamada ülkede hemen her gün bir kadının katledildiği hatırlatılarak şu ifadelere yer verildi:

“Uluslararası Çalışma örgütü (ILO) 190 sayılı ‘Çalışma Yaşamında Şiddet Ve Tacizin Önlenmesi’ Sözleşmesini onaylaması için Türkiye’ye çağrıda bulundu. Sözleşme, çalışma yaşamındaki şiddete ve tacize karşı mücadeleye doğrudan doğrudan odaklanan ilk uluslarası belge niteliği olmayı taşıyor.

Çalışma yaşamındaki şiddet sadece fiziksel ve sözel şiddetle sınırlı değil elbette; uzayan mesailer, ödenmeyen ücretler, idarecilerin mobbingi, nerede nasıl çalışacağımız belirsizliği, gebelerin; acil, yoğun bakım gibi ağır yerlerde çalıştırılması İşyeri şiddetidir.

Geçen Eylül ayında İran’da Mahsa Amini isimli genç bir kadının saçını tam örtmediği için ahlak polisleri tarafından öldürülmesinden sonra bir kez daha Kadın Özgürleşmesinin ne kadar önemli ve insani olduğunu anladık. Kadınların istikrarlı özgürlük mücadelesini işçi sınıfı, tüm ezilenler ve gençler ile birleştirdiğinde, daha da güçlendiğini, çoğaldığını görüyoruz. Eşit, ayrımcılıktan ve şiddetten uzak toplumlar yaratana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz.

Geçmiş, gelecek ve bütün zamanlarda Kadınlar anlamlı mücadelesini bırakmayacak ve direnecekler. Kadınlar vardır, kadınlar vardır, kadınlar vardır. Kadınlar kazanacak, kadınlar kazanacak, kadınlar kazanacak.”

Açıklamanın devamında talepler şöyle sıralandı:

“*ILO’nun hazırladığı çalışma yaşamında şiddet ve tacizin önlenmesi sözleşmesi imzalansın!

*HPV aşısı ücretsiz, rutin aşı sitemine girsin!

*Gebelik tespitinde acil, yoğun bakım ünitesi gibi riskli birimlerde çalışma yasaklansın!

*Gebelik tespitiyle gece çalışma yasaklansın!

*7/24 hizmet veren kurumlarda kreşler 7/24 açık olsun.

*Mesai sonrası nöbet ücretleri mesai çalışma ücretinin iki katı olsun!

*Yıpranma payı 5 yıl 1 yıl olacak şekilde düzenlemesini!

*Sağlık Emek ve Meslek Örgütlerinden görüş alınarak sağlıkta şiddete karşı etkin/caydırıcı yasa çıkarılsın!”