Sarıgazi’de İstanbul Sözleşmesi eylemi

Sarıgazi’de İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı protesto edildi ve “Kararınız yok hükmündedir! Direne diren kazanacağız!” denildi.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 09 Nisan 2021
  • 19:54

İstanbul Sözleşmesinden bir gece yarısı kararnamesi ile çekilmesinin ardından yapılan eylemler sürüyor. Sarıgazi’de bir araya gelen ilerici-devrimci kurumlar “Kararınız yok hükmündedir! Direne diren kazanacağız!” diyerek açıklama yaptı.

AKA-DER, BDSP, EMEP, SOL PARTİ, TİP, TKH, TKP’nin örgütlediği basın açıklamasında “AKP’nin 18 yıllık iktidarı boyunca kadına yönelik şiddetin, ayrımcılığın, şiddetin arttığı” vurgulandı. Baskı ve sömürü politikalarını arttırarak Sözleşmeden çıkmak için “beka” uğruna tam bir topyekûn saldırı başlattığı aktarıldı. Açıklamanın devamında şunlar vurgulandı:

 “Kapitalist düzende kadın-erkek eşitliğinin adı yoktur, çünkü bu “fıtrat”a aykırıdır. Kadınların hakları değil ailenin bekası önceliklidir. Çünkü kadın sadece yeni işçi kuşakları yetiştirir, erkeğin kölesidir. Onlara göre asla farklı cinsel yönelim ve kimlikler yoktur.  Çünkü insanca bir yaşam hakkı, eşitlik, özgürlük yoktur. Onların düzeninde baskı politikalarını her gün arttırmak ve gericiliklerine her gün bir yeni madde eklenirken erkeğin lehine düzenlenmiş ayrıcalıklar vardır.

Onların fıtrat dediği kadın cinayetlerinin her geçen gün artması ve teşvik edilmesi demektir. Onların beka dedikleri aile içi şiddetin artması, ev emeğinin sömürüsü demektir. Özsavunma yapan kadınların tutuklanması, katillerin aklanmasıdır. Onların yeni bir sözleşme hazırlığı yapması kadına yönelik şiddetin, ayrımcılığın artması kadınların tecavüzcüleriyle evlendirilmesi, çocuk istismarının, tacizcilerin affı demektir.”

Açıklama da son olarak şunlara vurgu yapıldı:

Başta kadınların kazanılmış haklarına dönük saldırılarına, aynı zamanda LGBTİ+ bireylere yönelik kin, nefret ve ayrımcılığa karşı “Haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz” demeye devam edeceğiz. İşçi sınıfının, Kürt halkının, ezilenlerin haklarını, üniversitelerinde kayyım rektör istemeyen öğrencileri tek bir kalemde yok sayan uygulamalara karşı mücadelemizi sürdüreceğiz. Baskının, sömürünün, eşitsizliğin olmadığı özgür yarınları hep birlikte kuracağız.”

Eylem boyunca “Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Kadın cinayetleri politiktir!”, “Haklarımızdan, geleceğimizden, özgürlüğümüzden, mücadelemizden vazgeçmiyoruz!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / Sarıgazi