“İran’da, Türkiye’de ve her yerde özgürlük”

İran'da katledilen Mahsa Amini ve direnen İranlı kadınlar için pek çok kentte kadınlar dayanışma eylemi gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 02 Ekim 2022
  • 17:55

İran’da katledilen Jina Mahsa Amini için Türkiye'nin pek çok kentinde kadınlar eylem gerçekleştirdi. Antalya, Samsun, Mersin, Sinop, Bartın, Balıkesir ve Artvin’de eylemler gerçekleştirilecek.

Antep'te Yeşilsu parkında, Mahsa Amini için basın açıklaması yapıldı. Basın açıklamasında "Kadınların başörtülerinden tutun kıyafetlerine ve dahası her türlü davranışlarına kadar kadınları İslam kurallara uymadıkları gerekçesi ile darbediyor hatta öldürüyorlar" dedi.

Samsun’da Yeşilyurt AVM’de buluşan kadınlar yaptıkları açıklamanın ardından yürüyüş gerçekleştirmek istedi. Yürümek isteyen kadınlara polis saldırdı ve kadınları gözaltına aldı.

Diyarbakır'da kadınlar Dünya Kavşağı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Yürüyüş yapılması bir önceki gün valiliğin “Kamu düzeni ve güvenliğinin olağan hayatı durduracak veya kesintiye uğratacak” gerekçesiyle yasaklanmıştı.

Adana’da Heykelli Park’ta yapılan eylemde kadınlar Mahsa Amini'nin fotoğraflarını taşıdı. Eyleme İranlı kadınlar da katıldı. İranlı kadınlar "Biz İran İslam Cumhuriyeti Değiliz, İranız" "Zen Zendegi Azadi" dövizleri taşıdı.

ODTÜ’de İranlı öğrenciler Devrim Standyumu’nda bir araya geldi. Mumlarla “Mahsa” yazılan eylemde Farsça, Kürtçe, İngilizce ve Türkçe olmak üzere farklı dillerde  “Kadın, yaşam, özgürlük”, “Mahsa için adalet”, “Diktatöre ölüm” sloganları atıldı. 

Çorum Kadın Platformu çağrısıyla Kadeş Barış Meydanı'nda buluşan kadınlar İran'da katledilen Mahsa Amini ve şu anda direnen İranlı kadınlar için dayanışma açıklaması yaptı.

Van’da Hacıbekir Mahallesi’nde yapılan açıklamada “Kadınların zafere yürüdüğü yüzyılda dikta rejimlerine boyun eğmeyeceğiz”, “Vina ma cuwîyena ma şên kena” yazılı pankart ve dövizlerin açıldığı eylemde, kadınlar “Jin, jiyan, azadî” sloganı atıldı.

Uşak’ta yapılan eylemde “Özgürlüğümüz için İran’da, Türkiye’de ssyandayız” yazılı pankart taşındı. Açıklamada sık sık “Nika Shakarami isyanımızdır”, “Katledilen kadınlar isyanımızdır”, “Erkek devlet yıkacağız elbet” ve “İran’da direnen kadınlara bin selam” sloganları atıldı.