Kadına yönelik şiddetin arttığı, kadın katliamlarının yaşandığı, fabrikalarda tacizin ve mobbingin sıkça yaşandığı bir dönemde 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü yaklaşırken Gebze’de İşçi Emekçi Kadın Komisyonları (İEKK) bir etkinlik düzenledi. Etkinlik, kadına yönelik şiddet ve Mirabel Kardeşler’in mücadelesini anlatan bir sunuş ile başladı.
Sunuşun ardından sinevizyon gösterimi yapıldı. Sinevizyonda 25 Kasım’ın tarihçesi, Mirabel Kardeşler’in diktatörlüğe karşı verdiği mücadele ve katledilmeleri; kapitalizmde kadınların yaşadığı sorunlar, yaşamın her yerinde kadınların yaşadığı şiddet; güncel grev ve direnişteki kadın işçilerin tacize, mobbinge ve sömürüye karşı mücadele çağrısı yer aldı.
İEKK adına yapılan konuşmada, pandemi ve kriz ile geçen son iki yılda kadın işçi ve emekçilerin katmerlenen sorunları aktarıldı; tek adam rejiminde artan kadına yönelik şiddet, kadın katliamları, baskı ve gericilik ifade edildi. İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasından, 6284 sayılı yasadan, ILO’nun 190 sayılı sözleşmesinden bahsedilen konuşmada kadına yönelik şiddeti önlemeye dönük olan yasaların yetersizliği ve olanların da işler olmadığı vurgulandı.
Yasaların, sözleşmelerin uygulanmasını, hakların genişlemesini, önleyici tedbirlerin alınmasını sağlayacak olanın örgütlü mücadele olduğu belirtildi. Alba’da, Sinbo’ya, Adkotürk’te tacize karşı verilen mücadeleden bahsedilen konuşmada; kadınların son yıllarda süreklileşen eylemlerinden deneyimler çıkartma ve “Hayatlarımızdan, haklarımızdan, geleceğimizden vazgeçmiyoruz” şiarıyla örgütlü gücü büyütme çağrısı yapıldı.
Etkinlik programı şiir ve müzik dinletisi ile sona erdi. Verilen aranın ardından söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşide güncel sorunlardan; yoksulluk, kadın katliamları, kadının ikincil cins olarak görülmesi, iktidarın kadına yönelik politikaları üzerine örnekler verildi. Direniş ve eylemleri görünür kılma, toplumun farklı kesimlerinin eylemlerinin birleşik bir hatta yürüyebilmesi, kadın hareketinin düzen karşıtı bir eksene sahip olması gerektiği, kadın ve erkek ortak mücadele, sermaye iktidarının devrilmesiyle eşit ve özgür bir toplum kurma üzerine vurgular yapıldı.
Kızıl Bayrak / Gebze