İstanbul 25 Kasım Kadın Platformu: "Çilem'in yanındayız!"

İstanbul 25 Kasım Kadın Platformu, Kadıköy'de Yargıtay'ın Çilem Doğan'a verilen cezayı onamasını protesto etti.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 05 Kasım 2021
  • 20:02

Yargıtay’ın Çilem Doğan’a verilen cezayı onaması İstanbul’da protesto edildi. 25 Kasım Kadın Platformu’nun çağrısı ile Kadıköy Süreyya Operası’nda toplanan kadınlar “Çilem Doğan’ın cezalandırılmasını kabul etmiyoruz” dedi.

Platform adına basın açıklamasını okuyan Rüya Kurtuluş kadın katillerinin serbest bıraktığı yargının yaşamını savunan kadını cezalandırmayı seçerek şiddet uygulayan erkeklerin sırtını sıvazladığını belirttiği açıklamada şunlar vurgulandı:

“Çilem Doğan 2016 yılında evli olduğu, yıllarca sistematik olarak şiddetine maruz kaldığı Hasan Karabulut’u, ölmemek için öldürmek zorunda kalmıştı. Çilem sayısını hatırlamadığı kadar çok defa devlet kurumlarına başvuru yapmış, 9 kez koruma kararı almasına rağmen yaşadığı şiddet devam etmişti. Kadın cinayetine giden yolda hayatta kalmayı başaran Çilem Doğan için meşru müdafaa hükümlerini uygulamayan mahkemenin kararı dün Yargıtay tarafından onandı. Şiddete karşı Çilem’i korumayan devlet ölmediği için Çilem’i bir kez daha cezalandırdı.”

Verilen kararla kadınlara gözdağı verilmeye çalışılmasına, kadınların sokakta meydan okuduğunu belirten Kurtuluş “Çilem’in elleri ellerimizde ne pahasına olursa olsun yaşamlarımızı ve birbirimizi savunacağımızı bir kez daha ilan ediyoruz” dedi.

“25 Kasım’da sokaktayız!”

İstanbul Sözleşmesi’nden çekinilmesi ile kadınlara yönelik şiddetin artmasına, cezasızlık politikasına değinilen açıklamada son olarak şu ifadelere yer verildi:

“Yaşamını savunan kadınların cezalandırılmasını kabul etmiyoruz. Çilem’in söylediği gibi biz kadınlar kirpiğimiz yere düşmesin diye omuz omuza mücadeleye devam edeceğiz. Kadın mücadelesi kazanacak. Çilem’i dayanışmanın sıcaklığıyla kucaklıyoruz.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde bu yıl bir kez daha bütün Türkiye’de sokaklarda, İstanbul’da 25 Kasım akşamı saat 19.30’da Taksim Tünel’de olacağımızı buradan ilan ediyoruz.”