İEKK: Kazanmak için omuz omuza!

İEKK yaptığı açıklama ile “İşten atmalara ve sendikal hakkın gaspına karşı kadın işçilerin mücadelesine güç verelim!” dedi.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 25 Mart 2022
  • 19:00

İşten atmalara ve sendikal hakkın gaspına karşı kadın işçilerin mücadelesine güç verelim!

İşten atmalar kriz dönemlerde küçülmeye gitme bahanesi ile başvurulan en temel saldırı olagelmiştir. Pandemi döneminde sözde işten atmalar yasakken, Kod 29’dan (madde 25/2’den) yüzbinlerce işçi-emekçi işten atıldı. Keza pandemi döneminde ücretsiz izin ile açlığa terk edildik. Ve bizler bunlara ekleyebileceğimiz daha onlarca sorun karşısında örgütlenmeye, sendikalaşmaya karar verdiğimizde karşımıza yine işten atma saldırısı çıkıyor. Türlü bahanelerle işten çıkarılıyoruz ama biliyoruz ki asıl sebep sendikalaşmak istememiz, örgütlü davranmaya karar vermemizdir. Sadece son dönemin örnekleri bile bunu gösteriyor.

Sinbo’da bir yılı aşkındır ücretsiz izin ve Kod-29 ile işten atma saldırısı yaşanıyor. TOMİS üyesi işçilere dönük bu saldırılar, sendikalaşma hakkına dönüktür. Son olarak küçülme bahanesi ile Sinbo’da işten çıkarılanlardan biri de TOMİS üyesi Hüsne Kuralay arkadaşımızdır.

Acarsoy Tekstil’den atılan Öz İplik-İş üyesi arkadaşımız Selinay Yılmaz da yine sendikalı olduğu, hakkını aradığı için işten çıkarıldı. Sendikalaşmak, eşit haklara sahip olmak için kadın işçilerin direnmeyi seçtiklerini, boyun eğip gitmeyeceklerini gösterdi.

Birleşik Metal-İş, Lastik-İş ve Limter-İş üyesi Farplas işçileri ile Petrol-İş üyesi Pas South işçileri de sendikalaştıkları için işten atılan arkadaşlarımız arasında yer alıyorlar. Salcomp Xiaomi’de ise işçiler Türk Metal sendikası-patron işbirliği ile işten atıldılar. Kadın işçilerin yoğun olduğu bu fabrikalarda işten atmalara karşı yürütülen direnişlerde, mücadelelerde kadın işçi arkadaşlarımız en önde seslerini yükseltiyorlar.

İşten atmalara karşı ve sendikalaşma hakkına sahip çıkmak için Sinbo’dan, Acarsoy’dan, Farplas’tan, Pas South’tan, Salcomp Xiaomi’den yükselen sese kulak verelim. Kadın işçilerin sesini bulunduğumuz yerlere taşıyalım, yaygınlaştıralım. Taleplerine sahip çıkarak güç verelim. Dayanışmayı yükseltelim.

Direnen kadın işçiler güçlenirse hem sınıf hem de kadın mücadelesi güçlenir. Direnen işçiler kazanırsa tüm işçiler kazanır. Kazanmak için omuz omuza!

İşçi-Emekçi Kadın Komisyonları