İşçi-Emekçi Kadın Komisyonları (İEKK) depreme ilişkin yazılı açıklama yaptı. “Deprem, kadınlar ve çocuklar için ayrıca sosyal felakete dönüştü!” başlıklı açıklama ile altı maddelik talep listesi paylaşıldı. İktidara seslenen açıklamada “Sizler düşmanca cinsiyetçi politikalarınızdan vazgeçin ve yardımlaşmanın, dayanışmanın önünde engel olmayın yeter”denildi.
Açıklamanın tamamı şu şekilde:
“Deprem, kadınlar ve çocuklar için ayrıca sosyal felakete dönüştü!
Tüm halkımız deprem bölgesine destek sunmak için tüm gücüyle seferberlik halinde. Siyasal iktidar tümüyle enkazın altında kalmış durumda. Bununla da kalmayıp yapılan yardımların ulaşmasını, dayanışmayı engellemek için düşmanca bir çaba içeresindeler.
Ölümlerin ve yaralı sayısının gün geçtikçe artacağı açık. 13 milyon insanın kış koşullarında dışarda kaldığı düşünülürse özellikle kadınların ve çocukların bu süreçten oldukça kötü etkileneceklerini önceki Marmara, Van, Elazığ depremlerinden biliyoruz. Olağan günlerdeki yaşanılan eşitsizlik depremde kadınlar ve çocuklar için ayrıca sosyal bir afete dönüşüyor.
Bu yüzden;
1. Barınma ve ısınma temel ihtiyaçların karşılanması deprem bölgesinin en temel sorunudur. AFAD’ın tek başına yaşayan kadınlara çadır tahsisi yapmadığına ilişkin haberler gelmektedir. Bu uygulamadan hızlıca vazgeçilmelidir! Depremde kadınların güvenliği ve psikolojik durumları gözetilerek, barınma ve yerleşim planlamaları evli olup olmadığına bakılmaksızın hiçbir kadını açıkta bırakmayacak şekilde yapılmalıdır!
2. Kadınların çocuk, hasta, yaşlı bakımı gibi sorumlulukları deprem alanında da ne yazık ki devam etmektedir. Bu sorumluluklar ve kadınların ağır yükleri gözetilerek önlemler alınmalı, bölgeye acilen sağlık ve psikolojik destek açısından görevlendirmeler yapılmalı, sahada meslek örgütleri ve sendikalarla koordineli çalışma sağlanmalıdır!
3. Pek çok hastanenin yıkıldığı ve hasarlı olduğu bilgisiyle birlikte kadın doğum servislerinin hizmete kapatıldığı haberleri gelmektedir. Gebe, doğumu yaklaşmış ve emziren kadınlar adeta kaderine terk edilmiş durumdadır. Gebe ve emziren kadınlar ihtiyaca göre derhal afet bölgesinden uzaklaştırılmalı, doğumlarının gerekli ve sağlıklı teçhizatın bulunduğu yerlerde yapılması sağlanmalı, süt kesilmesi ihtimali gözetilerek yenidoğan mamaları acilen tedarik edilmelidir.
4. Deprem bölgesindeki hijyen sorunu ciddi enfeksiyon ve salgın hastalık tehlikesine işaret etmektedir. Hiç vakit kaybetmeksizin temiz su ve özel tuvalet ihtiyacı karşılanmalıdır. Hijyen sağlayacak malzemelerin bölgeye ulaşması sağlanmalıdır.
5. Devlet kurumlarının ihtiyaç listelerinde kadın hijyen malzemeleri yer almamaktadır. Derhal ihtiyaç listeleri güncellenmeli kadınların özel ihtiyaçlarının temini sağlanmalıdır. Böylesi bir dönemde, kişisel bakım, hijyen, kozmetik ve tekstil firmaları depolarındaki stokları derhal afet bölgesine yönlendirmelidir!
6. Göçük altından çıkan çocuklar ve sahipsiz bebekler kayıt altına alınmalı, uzman kurumların ve meslek örgütlerinin denetiminde tedavi edilmeli ve korumaya alınmalıdır.
Buradan siyasal iktidara sesleniyoruz. Bizler ülkenin dört bir yanından kadınlarımızın çocuklarımızın yaralarını sarabilecek güç ve kuvvetteyiz. Sizler düşmanca cinsiyetçi politikalarınızdan vazgeçin ve yardımlaşmanın dayanışmanın önünde engel olmayın yeter.”