“Deprem bölgesindeki kadınlar yalnız değildir”

İzmir Kadın Platformu, depremzede kadınlara ilişkin Konak’ta yaptığı eylemde “Bu felaketten sorumlu olan tüm yetkililerden hesap sorulması için mücadele edecek ve dayanışmamızı büyüteceğiz” diye belirtti.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 18 Şubat 2023
  • 20:30

İzmir Kadın Platformu, depremzede kadınlara ilişkin Konak’ta eylem gerçekleştirdi. “Siz öldürürsünüz biz yaşatırız! Deprem bölgesindeki kadınlar yalnız değildir” pankartının taşındığı eylemde basın metnini platform adına Didar Gül okudu.

Depremin yarattığı tablonun çok ağır olduğu belirtilen açıklamada şunlar denildi:

“Binlerce insan adeta katledildi! İmar afları ile sermaye-devlet işbirliğinin binlerce insanın katili olduğu ağır bir tablo ile karşı karşıyayız”

Yüzbinlerce insanın göçük altında beklediği zamanlarda devletin yardımlara dönük saldırılarının hatırlatıldığı açıklamada şöyle devam edildi:

“Bunları yaşadık ve yaşamaya devam ediyoruz. Bu felaketin içerisinde ise enkazın altından dayanışma ile çıkma mücadelemiz sürüyor. 

Devlet eliyle kentlerin sermayeye nasıl peşkeş çekildiğini çok acı bir tablo ile bir kere daha görmüş olduk. Yıllardır hepimizden topladıkları deprem vergilerine ne olduğunu bir kere daha soruyoruz. Utanmadan vergilerle yol yaptıklarını dile getiren devlet yetkililerine bir kere daha kağıt gibi dağılan o yolları gösteriyoruz!”

Deprem bölgesindeki çocukların, eğitim hakkı gasp edilen gençlerin, depremzedelerin sağlığı ve sığınma evlerinde kalan kadınların durumundan duyulan endişenin dile getirildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Ve öfkeliyiz! O binaları yapanlara da, o binaların yapılmasına izin veren yetkililere de, insanları ölüme terk eden, halen   enkazdan canlı depremzedeler çıkarken, alelacele enkaz kaldırmaya başlayan, ölümüze- dirimize saygı duymayan devlete de öfkeliyiz! ...Yağmacı iddiaları ile mülteci düşmanlığının körüklenmesine, mültecilerin yaşam hakkının engellenmesine, işkence yapılmasına ve görüntülerin iktidar eliyle servis edilmesine öfkeliyiz!

Buradan bir kere daha depremde evini, yurdunu kaybetmiş, yurtlarından bir gece vakti kovulan ve eğitim hakkı gasp edilen, enkaz başında yakınlarının kurtarılmasını beklerken ya da henüz daha yasını yaşarken iş başı yapmaya çağrılan kadınlara sesleniyoruz; biz kadınlar buradayız! Ve bu enkazı dayanışmamız kaldıracak!”

Eylem sloganlarla sona erdi.