Hiranur Vakfı’nda istismar davası görüldü.

“Erkek, aile, tarikat, cemaat istismar ediyor. Devlet istismarcıyı koruyor”

Hiranur Vakfı kurucularından Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’nin 6 yaşında evlendirilmesi ve cinsel istismara maruz bırakılmasına ilişkin davanın 5. duruşması görüldü. Dava 9 Ekim'e ertelendi, kadın örgütleri açıklama yaptı.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 17 Temmuz 2023
  • 10:11

Hiranur Vakfı kurucularından Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’nin 6 yaşında evlendirilmesi ve cinsel istismara maruz bırakılmasına ilişkin davanın 5. duruşması görüldü. Dava 9 Ekim'e ertelendi ve kadın örgütleri dava öncesinde açıklama yaptı.

***

Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde, bugün saat 09.30'da görülecek olan davanın 5’inci celsesi öncesi aralarında İşçi-Emekçi Kadın Komisyonları'nın da olduğu kadın örgütleri açıklama yaptı. 

Açıklamalarda, istismarı normalleştiren-aklayan tüm devlet kurumlarının, tarikat ve cemaatlerin bu suça ortak olduğu vurgulandı. Tarikat ve cemaatler aracılığıyla gericiliğin ve istismarın yaygınlaştırılmaya çalışıldığı, bugün adına ÇEDES denilen proje ile okullara imam, din görevlisi atanmasının kabul edilemeyeceği belirtildi. Kız ve erkek öğrencilerin ayrı okullarda eğitim almasının hiçbir gerekçesinin olamayacağı, iktidarın bu söylemlerle kadın ve kız çocuklarının yaşamını zorlaştırmaktan başka bir iş yapmadığı vurgulanırken, mücadeleden geri atmayacaklarını bir kez daha haykırdılar.

Kadın örgütleri "gücümüzü mücadelemizden ve örgütlülüğümüzden alıyoruz" diyerek davanın takipçisi olacaklarını belirttiler.

Kadın örgütleri temsilcilerinin açıklama yaptığı eylemde şunlar ifade edildi:

“Devletin kamu kaynaklarının aktarıldığı tarikatların içerisindeki suçları izlemek için bizlerin duruşmaya girmesini engelliyor. Bilgiyi çok sınırlı alabiliyoruz, aldığımız bilgiyi sizinle paylaşacağız. Faillerin ceza almasını istiyoruz. Çocuk istismarının fonlandığı bir ülkede çocuk istismarına karşı mücadeleyi sürdüreceğiz.”

Eyleme katılan kadın örgütleri şunlar:

İşçi-Emekçi Kadın Komisyonları, Esenyalı Kadın Dayanışması, EMEP'li Kadınlar, Kadınlar Birlikte Güçlü, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Kadın Meclisleri, TİP'li Kadınlar, Sol Feminist

Kadın örgütlerinin açıklamasında önce HKP eylem gerçekleştirdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul