H.K.G. davası görüldü

İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı'nda yaşanan istismar davası görüldü. Dava öncesinde adliye önünde açıklama yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 23 Ekim 2023
  • 14:32

İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı'nda yaşanan istismar davası görüldü. Mahkeme, baba Yusuf Ziya Gümüşel'e 20 yıl, Kadir İstekli'ye 30 yıl, anne Fatıma Gümüşel'e ise 16 yıl 8 ay hapis cezası verilmesine hükmetti.

***

Dava öncesinde adliye önünde açıklama yapıldı. Vakfın kurucularından Yusuf Ziya Gümüşel'in kızı H.K.G.’nin 6 yaşındayken Kadir İstekli ile “evlendirilmesi” ve cinsel istismara maruz bırakılmasına ilişkin davanın 7. duruşması Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

“Yine buradayız, peşini bırakmıyoruz, bırakmayacağız.”

Dava öncesi kadın örgütleri basın açılması gerçekleştirdi. İEKK'nin de yer aldığı basın açıklamasında kapalı yapılan duruşmada kararın ertelenmesi protesto edildi.

Açıklamalarda tarikat ve cemaatler eliyle çocukların istismar edildiği, davanın takipçisi olunacağı vurgulandı. Ayrıca tüm konuşmalarda AKP eliyle dinci gericiliğin güçlendirildiği, okullarda din dersi sayılarının artırıldığı, ÇEDES projesi ile bunun kalıcı hale dönüştürmek istedikleri anlatıldı. Kadınlar, çocuklar ve tüm toplum için mücadeleye devam denildi. 

Kadınlar Birlikte Güçlü Platformu adına yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Çocukları, kadınları istismar eden ve toplumun her bir alanını bu zihniyet ile inşa etme gafletiyle tutuşanlar şimdi de faillerin cezalandırılması için yürütülen yargılamayı kapalı kapılar arkasında ilerletiyor. Duruşmaya dahil olmak isteyen kadın örgütlerinin bu talepleri reddedildi ve aile bakanlığı davaya müdahil olmasına rağmen şimdiye dek herhangi bir beyanda dahi bulunmadı. Mahkeme hiçbir hukuki dayanağı olmamasına rağmen ceza vermeyi sürekli erteledi. Bizse her duruşma günü olduğu gibi yine buradayız, peşini bırakmıyoruz, bırakmayacağız.”

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim ise davada neden karar verilemediğini sorarak şöyle devam etti:

“Bir çocuk 6 yaşından itibaren sistematik bir şekilde cinsel saldırıya, istismara maruz bırakılmış durumda. Bir kadın yıllarca başvurduğu bütün kurumlarda yalnız bırakılmış, o kapılar kapatılmış ve kimi yetkililer eliyle kemik yaşı bile büyütülmüş. Şimdi bütün bu gerçekler ortadayken davada hala bir karar çıkamadı. Ama toplumdan gizlemeye çalıştığınız bu davanın bütün tanıkları, bu toplumdaki tüm kadınlardır, çocuklardır, kadın örgütleridir.”

Basın açıklamasında EMEP ve TİP adına da konuşmalar yapıldı. Ardından Sol Feminist Hareket de ayrıca bir eylem yaptı. HKP basın açıklanmasını emperyalist, Siyonist İsrail'in Filistin halkına yaptığı zulmü protesto ederek başladı. Ardından tarikatların kapatılması için dava açtıklarını ve sürecin takipçisi olacaklarını belirttiler. 

Kızıl Bayrak / İstanbul