MİB 8 Mart’ta mücadeleyi büyütmeye çağırdı

Metal Birliği 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle açıklama yayınladı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 06 Mart 2020
  • 22:46

Metal Birliği 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle açıklama yayınladı. Açıklamada 8 Mart’ın tarihsel bir mücadele günü olduğu vurgulanarak şunlar ifade edildi:

Yaşasın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü!

2020 8 Mart’ını baskı ve gericiliğin giderek arttığı bir atmosferde karşılıyoruz. Emperyalistler ve onların taşeronları tarafından kan gölüne çevrilmiş topraklarda bu savaşın bedelini yine emekçiler, özellikle de emekçi kadınlar ödüyor. Yakılıp yıkılan kentlerde, göç yollarında yaşamlarını yitiriyor, mülteci oldukları ülkelerde aşağılanmanın her türlüsüne maruz kalıyorlar.

Savaş ve saldırganlığa, saraydaki şatafata, patronlara verilen teşvike ayrılan bütçenin artması bizim sırtımızdaki yükün giderek ağırlaşmasına neden oluyor. Derinleşen ekonomik krizin faturası bize dayatılıyor. Kazanılmış haklarımız bir bir tırpanlanıyor, sefalet ücretlerine mahkûm ediliyoruz. İğneden ipliğe gelen zamlara karşı sefalet düzeyindeki ücretlerle baş etmeye çalışmak zorunda kalan emekçi kadın oluyor çoğu zaman kuşkusuz. Tüm gün fabrikada çalışan, üzerine bir de üstüne yıkılan ev işleri ve çocuk bakımının tüketici koşuşturmacası içinde çifte vardiya yapan kadınlar sömürünün de katmerlisini yaşıyorlar.

Özellikle son yıllarda AKP eliyle yoğunlaştırılan dinsel gericilik de kadınların yaşamına bir ağ gibi örtülmüş durumda. Her fırsatta kadını aşağılayan, kadının insan haklarını yok sayan icraatlar ilk kadınları vuruyor. Öyle ki, AKP’li yıllarda kadın ve çocuklara dönük işlenen suçlarda yüzde 400’leri aşan artışlar söz konusu. Artık sistematik bir kadın katliamı halini alan kadın cinayetlerinde, giderek artan cinsel şiddet olaylarında yargısından kolluk güçlerine tüm düzen kurumları kadının karşısında konumlanıyor, fail aklanıyor. Çocuk istismarı çeşitli girişimlerle yasallaştırılmak isteniyor.

Kadın-erkek el ele, örgütlü mücadeleye!

Dünya çapındaki yıkım politikaları ve artan baskı politikaları ise karşısında mücadeleyi mayalanıyor. Latin Amerika’dan Avrupa’ya ve Ortadoğu’ya kadınlar eşitlik ve özgürlük istemiyle alanları dolduruyor. Kadın işçiler emeğine ve örgütlülüğüne dönük saldırılara karşı fabrika önlerini, sokakları direniş alanlarına çeviriyor.

Bu 8 Mart’ta da fabrikaları birlikte dolduranlar, aynı yoksulluğu paylaşanlar olarak haklı taleplerimiz için yan yana gelelim. Kadın erkek el ele alanları dolduralım, örgütlü mücadeleyi yükseltelim.

*Toplumsal yaşamda tam hak eşitliği!

*Eşit işe eşit ücret!

*Kadına yönelik şiddete son!

*Fabrikalarda cinsel taciz ve mobbinge son verilsin, şiddete karşı yaptırımlar uygulansın!

*Her işyerine ücretsiz-nitelikli kreş, emzirme odaları!

*Kadın işçilere ücretli regl izni!

*Kadın ve erkek tüm ebeveynler için ücretli doğum izni uzatılsın!

Metal İşçileri Birliği