Ekim ayında 18 kadın katledildi

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun raporuna göre Ekim ayında 18 kadın katledilirken, 19 kadının ölümü şüpheli bırakıldı.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 03 Kasım 2021
  • 14:08

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP), basına yansıyan haberlerden, kadın cinayetlerine ilişkin dava süreçlerinden ve gelen başvurularla hazırladığı 2021 Ekim ayı raporunu açıkladı. Rapora göre 18 kadın evli ya da birlikte olduğu erkek tarafından katledildi, 19 kadın ise şüpheli bir biçimde ölü bulundu.

Rapora göre öldürülen 18 kadından 12’sinin hangi bahaneyle öldürüldüğü tespit edilemezken, 6’sı boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak istemesi bahanesi ile öldürüldü.

“Emeğimiz ve özgürlüğümüz için İşçi-Emekçi Mitingi’ndeydik”

Raporda kadın işçilere yönelik hak gasplarının arttığı belirtilerek şu ifadelere yer verildi:

“24 Ekim’de İstanbul Kartal Meydanı’nda yapılan İşçi-Emekçi Mitingi’ne İşçi Kadın Meclisleri kontejimizle katıldık. Yüzyıllardır süregelen erkek egemen sömürü sistemi içerisinde özellikle pandemi döneminde işçilere yönelik hak gaspları arttı. İşten çıkarma yasaklarının olduğu pandemi döneminde patronlar, işçileri Kod-29 ve ücretsiz izne çıkarma bahanesiyle işsiz bıraktı. Ücretsiz izne çıkarılan işçiler maaşlarını alamadıkları gibi başka iş bulma şansları da ortadan kaldırıldı. Kod-29 bahanesiyle işten çıkarılanların da yeni iş bulmada önüne engeller konuldu. İşçilerin yanında olmayan, işçilerin direnişine kulak tıkayan iktidar, sermaye sahiplerinin kârına kâr kattı. 

“İşçi sınıfı mücadelesi için büyük anlamı olan bu mitinge İşçi Kadın Meclisleri kortejimizle katılmak da büyük bir önem taşıyordu. Kadınları işçi sınıfı mücadelesinden ayırmak mümkün değil. Toplumun yarısını oluştururken aynı zamanda işçi sınıfının da yarısını oluşturuyoruz. Üstelik işyerlerinde haksızlığa, taciz, mobbing, türlü baskılara en çok uğrayanların kadınlar olduğunu göz önünde bulundurmak gerek. Pandemi döneminde de ilk işten çıkarılma eğilimi kadınlar üzerineydi. İşyerindeki hak gasplarının üstüne evde kalınan süreçte kadınların ev içi yükleri de oldukça arttı. İşte tam da bu sebeplerden, işçilerin mücadelesi kadınlardan ayrı tutulamaz. Emeğimiz ve özgürlüğümüz için mücadele etmeye devam edeceğiz.”

Raporda ayrıca Esra Hankulu’nun şüpheli ölümü nedeniyle Ümitcan Uygun’a müebbet hapis cezası istendiğine, Şebnem Şirin cinayetindeki ihmallere, Boğaziçi Üniversitesi’nde yaşanan gözaltı, baskı ve yargılamalara ve LGBTİQ+’ların mücadelesine değinildi.