Prag ve İspanya’da savaş ve kriz karşıtı eylemler

İspanya’da emperyalist savaş ve emekçilerin yaşamlarını ağırlaştıran sosyal kesintiler protesto edildi. Prag'da ise yapılan eylemle hükümet politikaları protesto edildi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 15 Mart 2023
  • 09:30

Prag ve İspanya’da binlerce kişi emperyalist savaş politikalarına, NATO’ya ve ekonomik krizin yansımalarına karşı alanlara çıktı.

Bilbao’da savaşa karşı eylem

İspanya'nın Bask metropolü Bilbao'da, sol örgütlerin çağrısıyla 11 Mart günü Batı emperyalist blokunun saldırganlığı ve Ukrayna savaşı protesto edildi. "Zelenski, sen bir faşistsin, sen bir teröristsin!”, “NATO'ya hayır!” şiarları altında yapılan eyleme iki binden fazla kişi katıldı.

NATO ve AB'yi tırmanan savaş sarmalının baş aktörleri, Kuzey Atlantik Savaş İttifakı'nı “Burjuvazinin ordusu" olarak tanımlanan eylemde yapılan konuşmada, “Militarist birliğin tek amacı sermayenin politikalarına karşı çıkan herkesi ezmek” denildi.

Yapılan konuşmalarda şunlar vurgulandı:

“Brüksel tarafından bize dayatılan özel emeklilik fonları, emeklilik yaşının yükseltilmesi, kamu sağlık hizmetlerinin ortadan kaldırılması ve diğer adımlar gibi olağanüstü ekonomik ve sosyal önlemler ne halk ne de işçi sınıfı olarak NATO ya da AB içinde bir geleceğimizin olmadığını giderek daha açık hale geliyor."

Bunun açık bir örneği, tüm sosyal demokrat partiler tarafından desteklenen ve çalışan nüfusun maddi koşullarını daha da kötüleştirmeyi amaçlayan İspanya devletinin mevcut bütçesidir. Bir dünya savaşının arifesinde bu tür militarist politikaları desteklemenin "gerçek bir utanç” olduğu vurgulandı.

Konuşmacılar ayrıca 37 yıl önce Bask Bölgesi'nde NATO'ya katılmak için yapılan referandumun açık bir şekilde reddedildiğini de hatırlattı.

Prag'da sefalete karşı eylem

Prag'da "Sefalete karşı Çek Cumhuriyeti!" sloganı ile binlerce kişinin katıldığı bir eylem gerçekleştirildi. Eylem de muhafazakar-liberal hükümetinin politikaları protesto edildi.

Eylemde öne çıkarılan diğer taleplerin yanı sıra yüksek enflasyon ve artan enerji fiyatları nedeniyle Başbakan Petr Fiala yönetimindeki hükümetin istifası istendi. Basın özgürlüğüne getirilen kısıtlamalar ve hükümetle bağlantılı medya tekelleri tarafından hedef gözetilerek yapılan dezenformasyonlar kınandı. Ukrayna'ya silah sevkiyatının durdurulması ve Ukrayna'daki savaşın sona erdirilmesinin yanı sıra NATO'dan çıkılmasını istendi. 

CTK haber ajansı, İçişleri Bakanı Vit Rakusan'ın eylemlerin "kabul edilemez" olduğunu söylediğini yazdı.

Çek Cumhuriyeti'nde enflasyon Ocak ayında yüzde 17.5 iken, istatistik ofisine göre gıda fiyatları geçen yıla göre yüzde 26 arttı. Çek Radyosu'nun 22 Şubat tarihli haberine göre şeker ve yumurta bile iki kat daha pahalandı. Gıda Odası Başkanı Dana Vecerova, hükümetin aldığı önlemlere rağmen enerji fiyatlarının 2019'a kıyasla dört kat daha yüksek olduğunu söylüyor.