Birçok ilde 25 Kasım eylemleri

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında birçok ilde eylem ve basın açıklamaları yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 24 Kasım 2023
  • 21:15

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında birçok ilde eylem ve basın açıklamaları yapıldı.

Batman Demokrasi Platformu’nun çağrısıyla Yılmaz Güney Parkı’nda basın açıklaması yapıldı. “Savaşa, yoksulluğa şiddete sen de dur de!” pankartının açıldığı açıklamada, basın metnini Deniz Kaya okudu.  

Kadına karşı şiddetin politik olduğunu dile getiren Kaya şunları dedi:

“Devleti yönetenlerin kadınlara yönelik ya da toplumsal olaylarla ilgili kullandıkları şiddet ve nefret dili tüm toplumu kötü yönde etkilemektedir. Kullanılan bu nefret dili maalesef önce kadınlara ve kız çocuklarına karşı şiddet olarak geri dönmektedir. Bu nedenle kadına yönelik şiddetin politik olduğu bilincinde olarak bir kez daha toplumsal barışın da öne çıkarılması gerektiğini düşünüyoruz. Biz kadınlar, şiddetsiz ve çatışmasız bir yaşam için insan hak ve özgürlükleri için mücadelemize kararlılıkla devam ediyoruz.”

Mersin’de Mimoza Kadın Derneği, 25 Kasım etkinlikleri kapsamında dernek binasında basın açıklaması yaptı. Açıklamada konuşan dernek başkanı Çiğdem Göksoy Aile ve Sosyal Hizmet Politikaları Bakanlığı’nın kadınların yaşamını korumaya yönelik önlem almadığını belirterek şunları ifade etti:

“Uzman çavuş Musa Orhan tarafından tecavüze uğrayan İpek Er intihar etti. Musa Orhan’ı tüm talep ve itirazlarımıza rağmen tutuklamadı. Munzur Üniversitesi’nde öğrenci olan Gülistan Doku'nun kaybolmasından sorumlu tutulan Zaynal Abarakov'a ilişkin etkin soruşturma yürütülmedi. Cezasızlık politikasından güç ve cesaret alan erkekler, kadınları sokak ortasında, evde, okulda, işyerinde kısacası her yerde akıl almaz yöntemlerle katletti. Özsavunmada bulunan kadınları müebbet cezası ile cezalandırdılar. Erkek şiddeti, devletin özel savaş politikası ile birleşerek kadına ve çocuğa yönelik saldırılar her geçen gün daha da arttı.” 

Göksoy, tüm kadınları erkek-devlet şiddetine karşı yarın 18.00’da Kuşimato Sokağı’nda yapılacak 25 Kasım eylemine katılmaya çağırdı. 

Van Barosu Kadın Hakları Merkezi, Tahir Elçi Konferans Salonu’nda basın açıklaması düzenledi.  Açıklama yapan Kadın Hakları Merkezi’nden Avukat Mariye Bildirici Borazan, Van Barosu bünyesinde Kadın Hakları Komisyonu olarak verdikleri mücadeleyi, 25 Kasım itibariyle Kadın Hakları Merkezi olarak devam edeceklerini duyurdu.  

KESK İstanbul Kadın Meclisi, 25 Kasım programı kapsamında İsrail Konsolosluğu önünde eylem yaptı. “Şiddete, yoksulluğa karşı barışı, hayatlarımızı ve haklarımızı savunuyoruz” yazılı pankartın açıldığı eylemde Sputnik ve Agrobay emekçileri selamlandı. Okunan açıklamada kadın mücadelesinin emek, barış ve demokrasi mücadelesinden bağımsız olmadığı vurgulandı.

KESK Kadın Meclisi Antakya’da da basın açıklaması yaparak mücadele çağrısı yaptı. Eylem boyunca “kadınlar sokağa özgürleşmeye”, “Şiddete dur de yaşamı savun” , “Yaşasın kadın dayanışması” sloganları atıldı.