“Okumak için maddi imkanların olması gerekiyor”
Üniversiteyi kazandım, çok heyecanlıyım fakat maddi sorunlar heyecanımın önüne geçti. Geçinmek ciddi bir sıkıntı. Babam işçi ve normal şartlarda da zor geçiniyorduk ve şimdi başka bir şehirde üniversite okuyacağım. Henüz üniversite açılmamışken 2000 TL gitti. Yurdu henüz kullanmadık fakat 1450 TL yurt parasını peşin vermek zorunda kaldık. İlk sene hazırlık okuyacağım ve hazırlık kitaplarının 500-600 TL tutarında olduğunu söylediler.
Barınma noktasında, şimdilik başımı sokabileceğim bir yurt imkanı var, fakat yurtta da pek çok ihtiyacım olacak. En temel ihtiyaçlardan biri olan internet kotalı, fazlası paralı. Bunun dışında deterjandır, yiyecek, içeçek... Okul kazandık kazanmasına ama okumak için maddi imkanların olması gerekiyor.
İş garantisinin olmadığı bir üniversite hayatım başlarken geçim sıkıntısının arttığı bu süreçte eğitimimi sürdürebilme noktasında çok kaygılıyım.
Kocaeli’nden bir üniversiteli
“Okulların böyle olmaması lazım”
Ortaokula geçtim. Okuldan çok beklentim yok diyebilirim. 5. sınıftayken de bizden sürekli aidat, fotokopi parası vs. isteniyordu. Bunlar isteniyor ama okul düzeninde de bir değişiklik olmuyordu. Bir hafta oldu okul açılalı ama ilk günden itibaren okulumuzdaki tuvaletler çok pis. Okulda bir temizlik sorunu var. Bir de okulumuz hiç sağlam değil, dökülüyor. Duvarlarında çatlaklar var. Bir deprem olsa büyük ihtimalle yıkılır. Okulumuzun durumu bu, dediğim gibi benim de bir beklentim yoktu.
Bana kalsa, okulların böyle olmaması lazım. Para istenmemesi lazım. Devlet okulu demelerine rağmen paralı okuyoruz.
Çayırova Mustafa Necati Ortaokulu’ndan 6. Sınıf öğrencisi
“Okula giriş için ortaokuldan mezun olmak yetmiyor”
Yapı ve Kredi Bankası Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne başladım. Okula giriş için ortaokuldan mezun olmak yetmiyor. 3 top A4 kağıdı, 1000 adet şeffaf dosya, 1 adet kalın dosya ve 200 TL vermeniz gerekiyor. Ben böyle liseye giriş yaptım. Tabii okul formaları da var. Bir uzun kollu tşört, bir pantalon 600 TL. Okula gitmek, liseye başlamak işte böyle bir masraf tutuyor.
Yapı ve Kredi Bankası Mesleki ve Teknik Anadolu’dan lise öğrencisi
“Devletin ailelerimizden kestiği vergiler okullarımıza aktarılmıyor”
Lise öğrencisiyim. Bir rutin süreç işliyor lisemizde. Ben üst sınıflarda olduğum için benden çok özel bir şey istenmedi bu sene için. Ama okulumuzda sürekli kapı, pencere vs. kırılıyor. Bunların ücretleri de cebimizden çıkıyor.
Devletin ailelerimizden kestiği vergiler okullarımıza aktarılmıyor. Hem ailelerimiz soyuluyor hem de onarın çocukları olarak bizlerden de bir şekilde paralar isteniyor, alınıyor. Bunun olmaması lazım.
Şehit İlhan Küçüksolak Anadolu’dan bir liseli
Kızıl Bayrak / Gebze