Urfa Hapishanesi’nde işkence

ÖHD ve İHD Urfa 2 Nolu T Tipi Hapishanesi’ndeki hak ihlallerini kamuoyuna açıkladı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 12 Ekim 2021
  • 21:35

Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Urfa şubeleri 7 Ekim’de Urfa 2 Nolu T Tipi Hapishanesi’nde tutsaklara yapılan işkence üzerine rapor hazırladı. Hazırlanan rapor Ahmet Bahçıvan iş Merkezi’nde yapılan basın açıklamasıyla kamuoyuyla paylaşıldı.

İHD Urfa Şube Eşbaşkanı Mustafa Vefa raporu açıkladı. Vefa, hapishanede tutsaklarla yaptıkları görüşmeler sonrası yapılan işkence üzerine şu tespitleri sıraladı:

“* Heyetimiz mevcut tutuklu ve hükümlü sayısının cezaevinin kapasitesinin çok üzerinde olduğunu tespit etmiştir.

*Heyetimiz, mahpusların tutarlı beyanlarından, Mahpusların koğuş değişikliği gerekçe gösterilerek, koğuşlarından çıkarılmaya zorlandıkları ve resmi kararı görmeyi talep ettikleri zaman cezaevi idaresince darp ve cebire maruz kaldıkları, bu haliyle işkence ve kötü muamele yasağının ihlal edildiğini belirlemiştir.

* Heyetimiz hasta ve yaşlı mahpusların da kötü muameleye maruz bırakıldıklarını belirlemiştir.

* Görüşülen mahpusların bazılarında belirgin morluk ve kızarıklıkların olduğu tespit edilmiştir.

* Heyetimiz yapılan koğuş değişikliklerinin gerekçesiz ve açıklamasız olduğu kanaatindedir.

* Heyetimiz mahpusların nakledildikleri koğuşların hijyen standartlarına uygun olmadığı kanaatindedir.

* Mahpusların sağlık kuruluşlarına sevklerinin yapılmadığı ve bazı mahpusların hekim raporunun alınmadığı tespit edilmiştir.

*Heyetimiz yapılan bu koğuş değişiklikleri sonucunda farklı politik düşünceye sahip mahpusların yan yana koğuşlara konulmasının güvenlik riski yaratacağı kanaatindedir.

* Heyetimiz, tüm yaşanan ihlal vakalarının yönetimsel değişikliklerden sonra daha da büyüdüğü, bu ihlallerin sistematik bir şekilde yürütülmek istenildiği kanaatindedir. Söz konusu keyfi ve otoriter yaklaşımın, başta hasta ve yaşlı mahpusların sağlık durumlarının kötüleşmesine sebep olabileceği ve benzer hukuk dışı uygulamaların gerçekleşmesine zemin hazırlayacağı kaygımızı da dile getirmek isteriz.”

Türkiye’nin de taraf olduğu uluslararası sözleşmelerin gereğinin yerine getirilmesi ve insan haklarının korunması çağrısı yapılan açıklamada, “Meydana gelen olaya ilişkin derhal soruşturma başlatılması ve kötü muamele-işkenceye maruz kalan mahpusların hastaneye sevklerinin bir an evvel gerçekleşmesi gerekmektedir” ifadelerini kullanarak önerilerini aktardı.