Wuppertal'da Teslim Demir ve ON'lar anıldı

Üç yıl önce yitirdiğimiz Teslim Demir (Sinan) yoldaş ile 22. yıl önce Ulucanlar'da vahşice katledilen devrimciler anısına, sınıf devrimcileri tarafından dün Wuppertal'de etkinlik düzenlendi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 04 Ekim 2021
  • 08:00

Üç yıl önce yitirdiğimiz Teslim Demir (Sinan) yoldaş ile 22. yıl önce Ulucanlar’da vahşice katledilen devrimciler anısına, sınıf devrimcileri tarafından dün Wuppertal’de etkinlik düzenlendi. Etkinliğin yapıldığı Alevi Kültür Merkezi salonu, Teslim Demir, Habip Gül, Ümit Altıntaş, Hatice Yürekli, Alaattin Karadağ, Zafer Aktan için hazırlanmış pankartlar ve Türkiye devrimci hareketinin ortak değerlerini temsil eden devrim şehitlerinin posterleriyle donatıldı. Kalabalık bir katılımın olduğu etkinlik, 13.30’da kısa bir açılış konuşması ve selamlamayla başlatıldı.

Devrim ve sosyalizm kavgasında ölümsüzleşen tüm devrimciler anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından sinevizyon gösterimine geçildi. Teslim Demir’in yaşamından kareler yansıtan, katıldığı etkinliklerde ve programlarda yaptığı konuşmalara da yer verilen sinevizyon, Ulucanlar katliamı ve direnişiyle ilgili bilgiler içeren bir bölümle sona erdi. İlgi ve dikkatle izlenen sinevizyondan sonra, Sinan, Habip ve Ümit yoldaşların “uğrunda tereddütsüz ölünecek bir dava” diye niteledikleri, gururla gelecek kuşaklara armağan ettikleri partileri TKİP adına bir konuşma yapıldı.

Katılımcıların selamlanmasıyla başlayan konuşma, içinde bulunduğumuz yılın aynı zamanda Türkiye’nin devrimci geleneğinde bir dönüm noktasını işaretleyen ’71 devrimci çıkışının ellinci yıldönümü olduğu vurgusunun ardından şu sözlerle devam etti:

“Söz konusu olan, Türkiye’de o güne kadar sola hakim düzen ufkundan, reformist gelenekten, parlamenterist çizgiden ileriye doğru devrimci bir sıçramadır. Kurulu düzen cepheden karşıya alınmıştır ve örgütlü zor aygıtı olan devletin, zor yoluyla yıkılması perspektifi kuşanılmış, bunun gereği olan ihtilalci örgütlenme, siyasal faaliyet ve eylemin yolu açılmıştır. Hareketin önderleri olan İbrahimlerde, Mahirlerde, Denizlerde simgeleşmiş bir direniş manifestosu olan bu çıkış, aynı zamanda devrimci dayanışma ve siper yoldaşlığı, tereddütsüz bir fedakarlık ve davaya adanmışlık harcıyla yoğrulmuş ölümsüz mirasımızdır.”

71 devrimci kuşağının en genç üyelerinden olan Teslim Demir yoldaşın, 50 yılı bulan siyasal yaşamı boyunca, bu mirasa gözbebeği gibi sahip çıktığı söylenerek, Teslim Demir’in yarım asırlık örgütlü devrimci mücadelesinin bir özeti aktarıldı. TKİP’nin kuruluşunda ve Merkez Komitesinde birlikte yer aldığı Habip ve Ümitlerin, ortaya çıkışında Sinan yoldaşın tartışmasız bir öncü rol oynadığı Ekim hareketinin saflarında yetişen seçkin devrimciler olduğu belirtilerek, Ulucanlar’a değinildi.

Ardından, “Dünya burjuvazisinin tarihin sonunu, kapitalizmin ebediliğini ilan ettiği yıllarda, komünist hareketimiz, yeni bir bunalımlar, savaşlar ve devrimler dönemine girildiğini açıklıyordu.” sözleriyle devam eden konuşmada, içinde bulunduğumuz tarihsel dönemi karakterize eden temel olgulara işaret edilerek, yeni bir devrimler döneminin gelmesinin kaçınılmaz olduğu dile getirildi. Zor dönemde devrimin bayrağının yüksekte tutmanın Teslim Demir, Habip Gül, Ümit Altıntaş gibi devrimciler payına önemi gelecekte çok daha iyi anlaşılacak tarihsel bir misyon olduğu belirtildi. “Onları anmak, yılın bir gününden ibaret değil bizler için. Onları anmak, yarattıkları değerlere sımsıkı sarılmaktır, devrim ve sosyalizm kavgasında yoldaşlarımızdan öğrenmektir. Bizlere devrettikleri mücadele mirasını yarınlara taşıma sorumluluğunu bir an olsun unutmamaktır.” vurgusuna bağlanan konuşma, “Devrimciler ölmez, devrim davası yenilmez!” şiarıyla noktalandı.

Etkinlik programı, Sinan yoldaşın çocuklar ve gençlerle sıcak ilişkisine değinilen bir sunumla sahneye çağrılan genç komünistlerin ve Kızıl Afacanlar’ın şiir dinletisiyle devam etti. Gençler, müzikler eşliğinde Nazım’ın iki şiirinden dizeler ve “Bize Düştü” şiirinin yanı sıra, bu anma etkinliği için Almanca kaleme aldıkları bir şiirlerini başarıyla seslendirdiler.

Programın son bölümünde Bielefeld’de amatör ruhla müzikle ilgilenen dost bir grup sahneye çıktı. Türküleri ve ağıtları, şiirleri ve marşları içeren profesyonel kalitedeki dinleti, salondakiler tarafından büyük bir beğeni topladı ve sık sık alkışlarla karşılandı.

Anma etkinliğinde NRW Partizan tarafından da siper yoldaşlığının önemine vurguların yanı sıra, dünyadaki gelişmelere, sınıf mücadelelerine ve silahlı savaşımlara dair hatırlatmaların yer aldığı, devrimci dayanışma duygularının dile getirildiği bir mesaj okundu.

Salgının hala da yaşamı etkilediği koşullarda belli bir niteliği yansıtan anma etkinliği, konuklara teşekkür ve selamlamayla sona erdi. 

Kızıl Bayrak / Wuppertal