Paris'te Teslim Demir ve ON'lar anıldı

Teslim Demir (Sinan) yoldaş ile 22. yıl önce Ulucanlar'da vahşice katledilen devrimciler anısına, sınıf devrimcileri tarafından dün Paris'te anıldı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 04 Ekim 2021
  • 12:22

Üç yıl önce yitirdiğimiz Teslim Demir (Sinan) yoldaş ile 22. yıl önce Ulucanlar’da vahşice katledilen devrimciler anısına, BİR-KAR tarafından Paris’te anma gerçekleştirildi.

Anma etkinliğinin ön hazırlık sürecinde çağrı afişleri Türkiyeli ve Kürdistanlı göçmen işçilerin yoğun yaşadığı bölgelerden Strasbourg Saint Denis ve Drancy’de yapıldı.

3 Ekim tarihinde saat 15.00'da Dersim Kültür Derneği'nde gerçekleşen etkinlikte sahneye “Devrimci politika ancak devrimci örgüt zemininde üretilebilir!” sözünün yer aldığı pankart asıldı. Sahnenin iki yanında da TKİP bayrakları ve Teslim Demir’in fotoğrafları, Ulucanlar Katliamı ve Direnişi'nde katledilen on devrimcinin fotoğrafları asıldı. Girişteki stantta TKİP parti programının Türkçe ve Fransızcası ile Teslim Demir'in hayatını anlatan kitap tanıtıldı.

Etkinlik ilk olarak 22. yıl dönümünde Ulucanlar’da şehit düşen ON'ların ismi sayılarak ve de Teslim Demir şahsında, devrim ve sosyalizm mücadelesinde ölümsüzleşenler için saygı duruşuyla başladı. Ardından Teslim Demir'in hayatından kesitlerin yer aldığı, Ulucanlar Direnişçileri'nin de anıldığı sinevizyon gösterimi izlendi.

Etkinlikte TKİP adına yapılan konuşmada devrim şehitlerinin ölüm yıldönümlerinde anılırken onlardan öğrenme vurgusunun önemli olduğu hatırlatıldı. Ulucanlar Direnişi'n de ölümsüzleşen ONlar selamlandı. Konuşmada Ulucanlar'ın politik arka planında 19 Aralık katliamına giden zindanlara yönelik saldırının başlangıç noktası olduğu, Ankara Merkez Kapalı Hapishanesi’nde devletin karşısındaki devrimci iradenin koğuş işgaliyle çıkan cüretinin ezilmesinin hedeflendiği vurgulandı. Bu saldırıya karşı direnişte TKİP'nin de 2 Merkez Komite üyesinin içinde olduğu on devrimcinin şehit düşmesine rağmen mücadelelerinin sürdürüldüğü ifade edildi.

Konuşmada Teslim Demir'e dair yükseliş ve zorluk dönemleri tekrar tekrar yaşamasına rağmen örgütlü mücadele ve ihtilalci sınıf partisi iddialarından vazgeçmemesi vurgulandı. ‘71 devrimci hareketini takip edenlerden Teslim Demir'in yol arkadaşları olup da şimdi tam tersi siyasal kimliklere savrulanların olduğu, Demir'inse ne yükseliş dönemlerinin sahteliklerine ne de baskı döneminin zorlukları karşısında geri çekilişlerde bu yanılgıya düşmediği söylendi. 12 Eylül sonrası muhasebe ve yeni bir çıkış iddiasını taşıyanlar olsa da bunun ideolojik ve örgütsel adımlarını atmak noktasında gereken iradeyi Teslim Demir ve yoldaşlarının attığı ifade edildi. Bu açıdan parti öncesi örgütten partiye uzanan sürecin mimarı ve örgütçüsü olarak Teslim Demir'in her aşamasında izi olduğu vurgulandı. İstese çok farklı sıfatlarla küçük burjuva reformist akımlarda köşe tutabilecekken kendi öz eleştirel değerlendirmesinin gereğini yaparak ihtilalci bir sınıf partisi inşası için Avrupa'yı bırakıp yeraltı örgütü için Türkiye'ye dönmesinin önemine işaret edildi. Bu açıdan Teslim Demir'i anlatmanın TKİP'yi anlatmak olduğu ifade edildi. Ekim’in örgütsel ilk çıkış anında Netaş Grevi'yle bağ kurmasından örneklendirilerek bugün sınıfla anılan bir partinin yaratıldığı vurgulandı. TKİP’nin çıkışından bugüne sınıf ekseninden kopmadığı için bugün sınıf mücadelesinde en ufak hareketlenmelerde bile izi olduğu belirtildi. Teslim Demir'in samimi devrimcilere çağrısının da bugün devrimci iddiaların sorgulanması eksik ve yetersizliklerin aşılması için gerekli özeleştirinin yapılması olduğu vurgulandı.

Yaşasın Habip'lerin, Ümit'lerin, Sinan'ların partisi, Yaşasın TKİP!” denilerek konuşma bitirildi.

Sinan'ın devrimci kimliğinin şahitleri

Konuşmanın ardından etkinliğe katılan dost devrimci-ilerici kurumlara çağrı yapıldı. İlk olarak ACTİT adına bir temsilcisi konuştu. Temsilci, Teslim Demir'le tanışma fırsatının olduğunu, 2000 Ölüm Orucu sürecinde şahit olduğu bir olay üzerinden Demir'in devrimci örgütler arasındaki sorunlara yaklaşımındaki farkını vurguladı. Teslim Demir'in konumuna karşın her türlü pratik iş ve göreve nasıl sarıldığını da bildiklerini ifade eden temsilci, Demir'in bildiri/gazete dağıtırken örgütlü mücadelenin dışına düştüğü için yüzünü eğmek zorunda kalan insanların olduğunu bu olayın bile çok şey anlattığını ifade etti. Teslim Demir'in yaşamının örgütlü mücadeleye yönelik önemli bir mesaj olduğuna işaret edilerek herkesi bunun gereğini yerine getirmeye örgütlü mücadeleyi bu zor dönemlerde de sürdürmeye çağrı yapıldı.

Ardından ADHK temsilcisi söz aldı. Teslim Demir ve Ulucanlar şehitlerini selamlayan temsilci, birleşik mücadelenin önemi üzerinden Teslim Demir'i anmaya vurgu yaptı. Son olarak bir MKP taraftarı Teslim Demir'le anılarını paylaştı. Tanışıklığının çok eskilere dayandığını fakat çok farklı ideolojik yaklaşımları olmasına karşın Teslim Demir'in tüm tartışma süreçlerinde hiç kırıcı ve hakaretvari davranmadığını, bu tartışmaların gerilimini dostluk ilişkilerine hiç yansıtmadığını anlattı.

Anma “Zafere on yıldız” şiirinden bir parça okunmasının ardından Wina müzik grubunun programıyla devam etti. Kürtçe ve Türkçe ezgiler seslendiren Wina müzik topluluğu dinletiyi Herne Peş, Avusturya İşçi Marşı ve Çav bella'nın hep bir ağızdan söylenmesiyle tamamladı. Anma etkinliği mücadele alanlarında buluşma çağrısıyla son buldu.

Teslim Demir'in anısına yakışan bir etkinlik oldu. Ön hazırlık sürecinin haftalar öncesinden başlayıp etkinlik hazırlığının kolektif planlaması ve işbölümünün yapılması, afişlerinin çok önceden yapılması, etkinlik saatinden önce salonun hazırlanması, teknik denemelerin yapılmasıyla başarılı bir etkinlik gerçekleştirildi.

Etkinlik son dönemdeki etkinliklere katılımlar arasında da en iyi katılım olmasıyla Teslim Demir'in etkisinin sürdüğünü bir kez daha gösterdi.

Kızıl Bayrak / Paris