70’lerin fırtınalı yıllarında devrimci mücadeleye atılan ve bu mücadeleyi, birkaç kuşağa yoldaşlık yapacak şekilde tam yarım asır soluksuz sürdüren, Türkiye devrimci hareketinin ve kuşkusuz sınıf partisinin yetiştirdiği önemli değerlerden biri olan Teslim Demir (Sinan) yoldaş, 3 Ekim Pazar günü Frankfurt’ta yoldaşları, dostları ve emekçilerin katıldığı bir etkinlikle anıldı.
Bundan üç yıl önce Eylül aynında yitirdiğimiz Sinan yoldaşla birlikte, yine bir Eylül sonu gerçekleşen Ulucanlar Katliamı’nda yitirdiğimiz on yiğit devrimci de anıldı.
Anma etkinliği, başta Sinan yoldaş olmak üzere, Habip ve Ümit yoldaşlar ile, ON’lar şahsında tüm devrim şehitleri anısına yapılan saygı duruşuyla başladı. Saygı duruşu esnasında Nazım Hikmet’in “zafere dair” şiiri okundu.
Ardından TKİP adına konuşma yapıldı. İçinde bulunduğumuz yılın, aynı zamanda 71 devrimci çıkışının da 50. yılı olduğu vurgusuyla başlayan konuşma, Sinan yoldaş şahsında devrimci hareketin yaşadığı değişim, dönüşüm ve ilerlemeye işaret edilerek, bütün bu süreçlere Sinan yoldaşın da bizzat eşlik ettiği belirtildi.
Devrimci tarihimiz boyunca yaşanan darbeler, özellikle de 12 Eylül’ün kolay yenilgisinin yetirdiği yılgınlık ve tasfiye süreçlerinin de irdelendiği konuşmada, bunun ardından yakın tarihte devrimci mücadele sahnesine çıkan Ekim ve ardından TKİP’nin gelişim süreçleri ile, bu süreçlerde Sinan yoldaşın harcadığı yoğun emeğe işaret edildi. Sinan yoldaşın mütevazi, emekçi hem önder hem de nefer olmayı başarmış bir devrimci olduğu dile getirildi ve şunlar ifade edildi:
“Teslim Demir yoldaş 70’li yılların Dersim’inde hangi heyecan ve enerji ile çalışmışsa, 90’lı yılların Türkiye’sinde, ya da 2000’li yılların Avrupa’sında da aynısını sürdürebilmiştir.” Vurgularının yer konuşma, “ gelecek, devrim denilen en uzun koşuyu son nefeslerine dek sürdürebilenlerin emekleriyle yoğrulmaya devam edecektir.”
Konuşma günümüzde kapitalist sistemin yaşadığı aşılamayan krizle birlikte, tüm insanlığı ve doğayı ne derecede bir yıkıma ve çürümeye ittiği belirlemesi eşliğinde, devrim ve sosyalizmin her zamankinden daha güncel ve daha elzem olduğu vurgusuyla sona erdi.
Ardından MLPD Rein-Main Bölge Sekreterliği, MKP Hessen Örgütü ile Partizan Hessen adına etkinliğe gönderilen mesajlar okundu. MLPD mesajında Sinan yoldaşa ilişkin şunları söyledi:
“İnsan gerçek dostlarını felaket anında tanır. Yenilgi yılları iyi bir okuldur der Lenin. Evet, Sinan arkadaşımız da bu süreci iyi bir okul olarak kullanarak, bugün Türkiye’de Sosyalist emekçi iktidar için sistematik günlük politik faaliyetlerini aksatmadan sürdüren TKİP gibi devrimci bir örgütün oluşumundaki çabaları, tasfiyeciliğe ve reformizme karşı verilen en iyi bir cevap niteliğindedir.”
MKP mesajında ise yoldaşa dair şunlar ifade edildi:
“Devrimci savaşın mevzilerinde her düşenimiz, ezilen yığınların hafızasına işleyen devrim ve kazanma bilincidir. İşte siper yoldaşımız Teslim Demir (Sinan) yoldaş, kesintisiz yarım asırlık devrime adanmış yaşamıyla bu bilincin ortak bir öğesi olarak ölümsüzleşti. Teslim Demir şahsında, tüm ölümsüzlerimizi sevgi ve saygı ile anıyor, onurla bize devrettikleri, devrim, sosyalizm ve komünizm bayrağını onların manevi komutanlığında aynı kararlılıkla zafere taşıyacağımızı bir kez daha ilan ediyoruz.”
Partizan da Sinan yoldaşı şu sözlerle andı:
“Proleter devrim ve sosyalizm mücadelemizin her koşulda yılmaz savunucularından Teslim Demir (Sinan) hevalimizin mücadelesi ve direnişi önünde saygı ile eğilirken, onun kararlı ve direngen anısını da, sosyal kurtuluş, toplumsal özgürlük ve komünizm mücadelemizde yaşatacağımızı ilan ediyoruz”
KPD’nin Yeniden İnşası İçin İşçi Birliği de etkinliğe katılarak desteklerini sundu. Daha sonra Sinan yoldaşın yaşamından, mücadelesinden ve yaptığı konuşmalardan kesitlerin yer aldığı sinevizyon gösterisi yapıldı. Sinevizyonda aynı zamanda, içerisinde Habip Gül ve Ümit Altıntaş yoldaşların da bulunduğu, Ulucanlar’da katledilen on yiğit devrimci de anıldı. Gerek parti konuşması, gerekse de sinevizyon gösterisi büyük bir dikkat ve ilgi ile izlendi.
Sinevizyonun ardından, Sinan yoldaşa ilişkin daha önce çıkan kitap ile, Baki Duman’ın çıkacak olan “Sinan ve Dersim” adlı kitabı ile ilgili katılımcılar bilgilendirildikten sonra, anmaya katılan konuklara söz verildi. Bu bölümde Sinan yoldaşı tanıyan eski dostları ve yoldaşları ona ilişkin düşüncelerini ve anılarını paylaştılar. 70’li yılların Dersim’inde ona yoldaşlık yapmış bir katılımcı, devrimci olmasını ona borçlu olduğunu, ondan çok şey öğrendiğini ifadede ederek, ona minnettar olduğunu ve anısı önünde saygı ile eğildiğini belirterek, ona ilişkin birkaç anısını paylaştı.
Sinan yoldaşı tanıyan ve onunla mücadele etmiş birkaç katılımcı daha söz alarak, anılarını paylaştılar, onu saygı ve içtenlikle ile yad ettiler. Yine Sinan yoldaşla Köln’de yıllarca birlikte mücadele etmiş bir yoldaş da söz alarak, özellikle onun mütevazi, doğal, sade, coşkulu, esprili ve emekçi kimliğine vurgu yaparak, yeni kuşakların Sinan yoldaş gibi değerli devrimcilerin yaşamından öğrenmesi gereken çok şey olduğunu ifade etti.
Anma etkinliği, verilen aranın ardından şiir ve müzik dinletisiyle devam etti. Bu bölümde, genç yoldaşlar tarafından, “yeryüzü aşkın yüzü oluncaya dek”, “akşam erken iner mahpushaneye”, “gece gelen telgraf” gibi şiirler okundu.
Sinan yoldaşın anısına yaraşır şekilde sade, devrimci, coşkulu ve içerikli olan anma etkinliği, Sinan yoldaşın sevdiği, “melamet hırkası”, “Drama köprüsü” ve “mahsus mahal” gibi parçaların, bir emekçi dostumuzun sazı eşliğinde hep beraber söylenmesinin ardından sona erdi.
Frankfurt’tan Komünistler