Türkiye-Suriye arasında ilk resmi görüşme

Türkiye, Rusya, İran ve Suriye dışişleri bakanları 9-10 Mayıs tarihinde Moskova’da bir araya geldiler.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 11 Mayıs 2023
  • 08:00

Türkiye ve Suriye arasında 2022 Aralık ayında ilk normalleşme adımları atılmıştı. Amerikan emperyalizminin Esad’ı devirme girişim ve planlarında yer alan AKP iktidarı, Türkiye’de yaklaşan seçim hesaplarıyla yeni bir U dönüşü yapmıştı. Tayyip Erdoğan’ın görüşme isteği üzerine Suriye ile normalleşme süreci başlatılmıştı. Geçtiğimiz günlerde ilk resmi görüşme yapıldı. Türkiye, Rusya, İran ve Suriye dışişleri bakanları 9-10 Mayıs tarihinde Moskova’da bir araya geldiler.

Resmi görüşme sonrası Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad tarafından yapılan açıklamalarda, Türkiye’nin askeri güçlerini Suriye’den çekmesi, Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygı duyması, Suriye’nin terör örgütü olarak saydığı Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) dahil tüm silahlı güçlerin ülkeyi terk etmesi gerektiği bir kez daha dile getirildi. Arap Birliği’ne koşulsuz geri dönüş yaparak eli güçlenen Suriye, normalleşmenin bir sonuca bağlanması ve Cumhurbaşkanlarının görüşmeleri koşullunun terör örgütlerinin ve TSK’nın Suriye’den çekilmesi olduğunu bir kez daha vurguladı. Mikdad, TSK’nın Suriye’den çekilmesi durumunda yerini terör örgütlerinin doldurabileceği kaygısı konusunda, “Türkiye’den Suriye’den güçlerini çekeceğine dair açık bir kamuoyu onayının alınmasını” istediklerini söyledi.

Türkiye adına söz alan Mevlüt Çavuşoğlu ise her zamanki “Terörle mücadelede iş birliği” nakaratını bir kez daha tekrarladı. Bunun dışında geri dönüşlerin altyapısı için iş birliği, siyasi sürecin ilerletilmesi ve Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunması başlıklarını yineledi.

İran, karşı kamplarda yer alan Suudi Arabistan ile son süreçte Çin aracılığıyla anlaşmalara imza atan, baştan bu yana Suriye’ye çok yönlü destek sunan ülkelerin başında yer aldı. Amerika’nın Suriye ve Ortadoğu projelerini geriletecek olan bu normalleşmeye de en sıcak bakan ülkelerden biri İran. İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan, 9-10 Mayıs’taki görüşmeler sonrasında, "Suriye'de ve bölgede barışı sağlamak için Astana sürecini mümkün olduğunca güçlendirmek, bugünlerde omuzlarımıza yüklenen ağır görevdir" dedi.

Sonuç bildirgesinde “Astana” anlaşmasına uyulması koşulları yeniden tekrarlandı. Ayrıca, Türkiye ve Suriye arasındaki ilişkilerin ilerletilmesine yönelik olarak dışişleri bakan yardımcılarının, savunma bakanlıkları ve istihbarat birimleri ile koordinasyon halinde bir yol haritası hazırlamaları kararlaştırıldı.