Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, madencilik faaliyeti ile ilgili sorulara yanıt verdi. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in sorularını yanıtlayan Dönmez Türkiye’de toplam 133 adet altın içeren maden ruhsatı bulunduğunu açıkladı.
Çelişkili yanıt
Gürer’in, konuyla ilgili önceki dönemlerde yönelttiği soru önergelerine “ormanlık alanlarda madencilik ruhsatı verilmediği” iddiasında bulunan Bakan Dönmez, aynı soruya bu kez “Söz konusu orman arazilerine ilişkin izinler Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilmektedir” yanıtını verdi.
Bakan Dönmez, açılacak sahaların mera, orman, tarım, doğal veya arkeolojik sit alanları veya su havzalarına isabet edip etmediğinin kontrolünün yapıldığını ve gerekli izin alınmadan ruhsatlandırılmadığını iddia etti.
133 altın madeni ruhsatı bulunuyor
Türkiye’de toplam 133 adet altın içeren maden ruhsatı bulunduğu bilgisini veren Bakan Dönmez, “2019 yılında; 24 ruhsattan 39 ton altın üretimi yapılmış, altın ruhsatlarından 36 milyon 257 bin 570 TL, altın içeren kompleks madenlerden ise 262 milyon 355 bin 247 TL Devlet Hakkı tahakkuk ettirilmiş, altın içeren kompleks madenlerde çalışmak üzere toplam 9.489 personel istihdam edilmiştir. Aktif işletme açısından; altın için 9, altın+gümüş için 12, altın ve/veya gümüş içeren kompleks maden için 13 maden işletme projesi bulunmaktadır” açıklamasında bulundu.
Türkiye’de üretilen altınların yaklaşık yüzde 30’unun devlete doğrudan ve dolaylı vergi olarak ödendiğini kaydeden Dönmez, “Ayrıca, üretilen altınlar ülkemizdeki rafinerilerde %99,5 oranında saflaştırılmakta ve Merkez Bankası’na öncelik tanınarak Borsa İstanbul’da satışa çıkarılmaktadır. Merkez Bankası’nın alıcı olmaması durumunda aracı kurumlar tarafından piyasaya sunulmakta olup, üretilen altınların tamamı Türkiye’de satılmakta, yurt dışına satışı yapılmamaktadır” dedi.
15 yılda 124 bin hektar orman alanı madenlere açıldı
Bakan Dönmez’in yanıtlarını değerlendiren CHP Milletvekili Gürer, İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Doğanay Tolunay’ın hazırladığı “Dünyada ve Türkiye’de Ormansızlaşma” raporuna atıf yaparak, madencilik adı altında ormanların talan edildiğini belirtti. Gürer, şunları söyledi:
“Bakanlık verilerine göre son 15 yılda madenlere açılan orman alanı, 124 bin hektardan fazla. Rakamlar AKP iktidarları döneminde orman tahsislerinin yüzde 170 ve yüzde 200 artış gösterdiğini ortaya koyuyor. Sadece Ağustos 2020’de çoğu orman arazisi olan 9 milyon dönümlük bir alan madenlere tahsis edildi. 2018 yılının Temmuz ayında 616, 2019 yılının Nisan ayında ise 417 sahanın madenlere açıldığını da dikkate alırsak, son üç yılda çoğu orman arazisi ne yazık ki madenlere terk edildi. Sonuçta binlerce ağaç kesiliyor. Bu dengenin doğru tutturulmasını sağlamak gerekir. Ormanların varlığı ve faydası madenler kadar değerli olduğu unutulmamalıdır. Sayın Bakan ruhsatlardan devlete tahakkuk ettirilen paralardan bahsediyor ama bu ruhsatlar nedeniyle doğanın nasıl katledildiğine değinmiyor.”