Murat Dağı’nda altın-gümüş madeni planlanan bölge orman alanı olarak görünüyor

Ege’nin en yüksek dağı olan ve Türkiye deprem haritasına göre 1. derecede tehlikeli deprem bölgesi içerisinde yer alan Murat Dağı, altın-gümüş madeni tehdidi altında. Maden projesinin hayata geçirilmesi durumunda içme ve yeraltı sularının yok olacağı belirtiliyor.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 23 Haziran 2019
  • 17:35

Kütahya’nın Gediz ilçesi sınırlarında bulunan Murat Dağı Karaağaç köyünde Anadolu Export Maden Sanayi AŞ tarafından yapılması planlanan Yıldız Altın-Gümüş Madeni Kapasite Arttırımı Cevher Zenginleştirme Tesisi ve Kırma Eleme Tesisi projesiyle ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başladı. Bakanlık 8 Mayıs 2019 tarihinde “ÇED Olumlu” kararı verdi.

‘Halk sağlığını tehdit eder’

Cumhuriyet’ten Hazal Ocak’ın haberine göre, karara Kütahya, Uşak, Eskişehir’deki barolar, meslek örgütleri ve çevre örgütleri ile bölge sakinleri yasal süresi içinde itiraz etti. Altın madeni projesini değerlendiren CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca; “Üç şehrimizin sağlıklı suya ulaşım hakları ve doğaları için başlattıkları mücadelede sonuna kadar yanlarındayız. Halk sağlığını tehdit eden politikalara geçit vermeyeceğiz” dedi. 

Murat Dağı’nın milli parka, endemik bitkilere ve sayısız canlı çeşitliliğine ev sahipliği yapan çok önemli bir ekosistem olduğuna vurgu yapan Biçer Karaca, böylesi bir alanda altın madeni işletmenin doğa katliamına neden olacağını söyledi. Altın madeninin geniş bir bölgenin su kaynaklarını tehdit ettiğinin altını çizen Biçer Karaca sözlerine şöyle devam etti: “Kütahya’nın içme ve sulama suyu ihtiyacını karşılayan Murat Çayı da Eskişehir’in şebeke suyu ihtiyacını karşılayan ve can damarı konumundaki Porsuk Nehri de Murat Dağı’ndan kaynağını alıyor. Sakarya Nehri’yle Ankara’ya dek uzanarak Batı Anadolu’nun, Gediz’le Manisa Ovası’nın, Büyük Menderes ile Aydın Söke Ovası’nın kıymetli tarım topraklarını sulayan suyun kaynağı Murat Dağı’dır.”

Karara karşı dava

Karara karşı bölge sakinleri adına dava açan Rıza Albay da “Murat Dağı içme ve kullanım suyunun kaynağı. Burada toprağı, suyu, havayı kirletecek ve zehirleyecek olan, doğaya, ormana, doğal yaşama, tarım işletmelerine, hayvancılığa zarar verecek olan siyanürlü sıyırma yöntemi ile maden çıkarılması doğru değil. Halkımıza ve kamuya zarar verdiği için bu yörede yaşayan sivil toplum kuruluşları, muhtarlık ve bölge sakinlerinden oluşan 53 kişiyle davamızı açtık” dedi.