Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu, Nisan ayı pandemi anket verilerini açıkladı. Online olarak gerçekleşen toplantıda konuşan TTB Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Emrah Kırımlı, aile hekimlikleriyle 6-9 Nisan aralığında 2. anket çalışmalarını yaptıklarını belirterek ankete bin 300’e yakın kişinin katıldığını ifade etti.
Salgın ASM'ler üzerinden de kötü gidiyor
“Salgın nasıl gidiyor” sorusuna Mart ayına kıyasla verilen yanıtlar üzerine Kırımlı, şunları söyledi:
“Fakat hala vakası artmayan bölgeler vardı. Yüzde 13 vaka artışı azaldı diyen vardı, değişmedi diyenler ise yüzde 11 civarındaydı. Nisan ayına geldiğimizde aile hekimleri vakaların yüzde 87 arttığını söyledi, azaldı diyenlerin sayısı yüzde 7 oranındayken yüzde 6 değişmedi dedi. Bu sonuçlar var olan tedbirlere rağmen vakalarına artacağını söylüyor bize.”
“Aşı salgını önlemeye yetmedi”
Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) her pik döneminde olduğu gibi hastalanan sayısının arttığını söyleyen Kırımlı, “ASM arasında Mart ayında çift doz Covid aşısı olmasına rağmen hastalanma oranı 10 binde 12 idi. Nisan ayında bu sayı 10 binde 45’e çıktı. Vaka sayısı arttıkça, mutasyonlar yaygınlaştıkça elimizdeki aşının gücü salgını önlemeye yetmedi” dedi.
Kırımlı aşı konusunda ayrıca şunları söyledi:
“Nisan ayında çift doz aşı almasına rağmen Covid geçiren hasta sayısı yüzde 40’a çıktı. Biz yeni dalga artarken, hastalanan kişi sayısının arttığını ve artacağını görüyoruz. Hastalarımızın aşı sırası beklerken Covid-19’a yakalandığını görüyoruz. Mutasyonlu Virüs artarken varyantların yayılımının endişe verici olduğunu belirtiyoruz. Ve yine de alınacak tedbirlere rağmen halen vaka sayısında azalma sağlanabilecek bölgelerin olduğunu görüyoruz.”
ASM'ler yetersiz
Türkiye’de ASM’lerin durumunun çok kötü olduğunu belirten Kırımlı “Binalarda pencere yok, penceresiz ve tek kişilik giriş çıkışın olduğu bir ASM’nin önünde hasta baktığımız oldu. ASM değişikliği çabamız bir sonuç vermedi. Hala her gün birçok Kovid hastası o binalara girip çıkmaya devam ediyor. Hemen hemen her ASM merkezi bu şartlarda çalışmaya devam ediyor. ASM binaları Kovid tedbirlerini uygulamak için yeteri değil. 2021 yılında hala sobayla ısınan ASM’ler var. 10 ASM’den sadece biri Covid tedbirleri için yeterli” dedi.
Kırımlı’nın ardından söz alan Ali İhsan Ökten, ASM’nin koşulları üzerine şunları söyledi:
“ASM binaların fiziki koşulları gerçekten çok kötü. ASM’lerde her türlü koşulda çok daha iyi çalışma koşulları olan ve hastaların ve çalışanların rahat edebileceği bir ortam olması gerekmekte. Biz bu anketle bunun önemini çok daha fazla hissettik.”