TMMOB’den 17 Ağustos açıklaması: “Önlem alınsın”

17 Ağustos depreminin yıl dönümü dolayısıyla TMMOB’ye bağlı odalar ortak açıklama yaparak depremin yarattığı risklere, alınması gereken önlemlere dikkat çekti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 16 Ağustos 2021
  • 16:48

TMMOB’ye bağlı odalar 17 Ağustos 1999 Gölcük depreminin 22. yıl dönümü vesilesi ile basın toplantısı yaparak depremin yarattığı risklere, alınması gereken önlemlere dikkat çekti.

Deprem riski yüksek olan İstanbul için Kanal İstanbul’un bir ‘beka’ sorunu olacağı vurgulanan açıklamada, “Mevcut durumda bile deprem toplanma alanları, ulaşım güzergâhları yok edilen bir kentin afet müdahale olanakları adeta engellenirken, bölünmüş bir kentin deprem sonrasında nasıl tepki vereceği de bilinememektedir” denildi.

“Köklü, kalıcı, önleyici değişikliklere ihtiyaç var”

Mevcut yapı stokunun durumunun da belirsiz olduğuna dikkat çeken odalar, 2017 yılında tamamlanması öngörülen bina envanteri çalışmasının tamamlanmadığını vurguladı. Kamu binalarında yürütülen çalışma sonuçlarının da paylaşılmadığına dikkat çekilen açıklamada şunlar ifade edildi:

“Okulların, yurtların, kreşlerin, hastanelerin sayısı, ne kadarının tarandığı, ne kadarı hakkında yıkım, güçlendirme veya kullanım kararı verildiği, ne kadarının yıkıldığı veya güçlendirilecekse projelerinin yapıldığı ve ayrıca ne kadarının güçlendirildiği konusu kamuoyunun bilgisi dahilinde değildir. Yapı Denetim Yasasında köklü, kalıcı, önleyici değişikliklere ihtiyaç var.” 

“Can ve mal güvenliği piyasaya bırakıldı”

İçerisinde müteahhitlik sektörü ile ilgili düzenlemelerin olacağı Yapı Yasası çıkarılması çağrısında bulunan odalar, vatandaşların anayasal hakkı olan can ve mal güvenliğinin serbest piyasa koşullarına bırakıldığını ifade etti. Denetimsizliğin temel nedeninin rant ilişkilerinin, tekniğin, fen ve sanat kurallarının önüne geçmesi olduğu vurgulanan açıklamada, kentsel yenileme ve kentsel dönüşüm konusunun da bugüne kadar daha çok gayrimenkul piyasasının talepleri doğrultusunda gündeme getirildiği vurgulandı.

Bugün yapı stokunun önemli bir kısmının yenilenmesinin zorunlu olduğunu ifade eden odalar, “Bizdeki uygulama; yeni bir rant düzeni oluşturulması şeklinde ortaya çıkmaktadır. Açıkçası kişi ve grup çıkarını dikkate alan rant eksenli bir düzen, kentsel dönüşüm kavramı ile ne yazık ki eşdeğer bir hale gelmektedir” dedi.

Yapılması gerekenler

Açıklamada son olarak depremlere karşı yapılması gerekenler ise şöyle özetlendi:

-İmar affından yararlanan tüm yapılar mühendislik hizmeti almamış varsayılmalı ve denetime tabi tutulmalıdır.

-İstisnai durumlar dışında, her şantiye şefi sadece bir şantiyede tam zamanlı olarak görevlendirilmeli, bu görevi yerine getirecek kişilerin ilgili meslek odalarınca verilen eğitimlere katılıp belgelendirilmeleri zorunlu tutulmalıdır.

-Kentsel dönüşüm sosyal, ekonomik ve mekânsal gelişmenin bir bütünü olarak ele alınmalıdır.

-Başta İmar Kanunu, Yapı Denetim Kanunu, Kentsel Dönüşüm Kanunu ve ilgili tüm Kanunlar ve bağlı yönetmelikleri, kamu yararı ilkesi gözetilerek ve bütüncül bir anlayışla yeniden düzenlenmelidir.

-Ülke genelindeki yapılar incelenerek riskli yapılar tespit edilip güvenli hale getirilmelidir.

-Kanal İstanbul bir ulaşım ve kentleşme projesi değildir. Kamu kaynakları afet hasarlarını önleyecek tedbirleri almak için seferber edileceğine her yönüyle rasyonaliteden uzak çılgın projelere harcanmamalıdır.