TMMOB: Emeğimizi savunmak için sokaklardayız

"Emeğimize, mesleğimize, haklarımıza sahip çıkıyor sorunlarımıza çözüm istiyoruz" diyen TMMOB, İstanbul, Ankara, Denizli, Kocaeli'de basın açıklaması gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 19 Aralık 2021
  • 09:30

TMMOB eylem gerçekleştirdi ve “Emeğimize, mesleğimize, haklarımıza sahip çıkıyor sorunlarımıza çözüm istiyoruz” dedi. İstanbul, Ankara, Kocaeli, Denizli’de yapılan eylemlerde “Sefalet düzenini kabul etmiyoruz” denildi.

İstanbul'daki basın açıklaması Kadıköy İskelesi'nde yapıldı. TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz’ın, basın açıklamasında yaptığı konuşmada şunlar ifade edildi:

"Bugün İstanbul'da ve örgütlü olduğumuz her yerde emeğimizi, mesleğimizi, haklarımızı savunmak, sorunlarımıza çözüm bulmak için sokaklardayız, öfkeliyiz, öfkemiz büyük"

"Sokaklara taşan sadece bizlerin öfkesi değil, her gün daha fazla yoksullaşan Türkiye halkının öfkesi” diyen Emin Koramaz barınma sorunundan, sağlık emekçilerinin eylemlerine değindi.

Açıklamanın devamında şunlar ifade edildi:

“Son bir yılda yarı yarıya yoksullaştık. Çünkü bu ülkede yatırımlar üretime yapılmıyor, teknolojiye yapılmıyor. İnsanların yaşamını daha da güzelleştirmek için yapılmıyor. Bu ülkenin kaynakları rant kesimine, yerli yabancı yandaşlarına aktarılıyor. Bizlerde tüm toplumsal kesimler gibi iş istiyoruz. Kamuda ve özel sektörde istihdam alanlarımızın artırılmasını istiyoruz. İnsanca yaşanacak bir ücret istiyoruz. Aldığımız eğitimin, verdiğimiz hizmetin karşılığını karşılayacak şekilde asgari ücretin belirlenmesini istiyoruz. Yeni mezun olan arkadaşlarımıza iş istiyoruz. Emekli maaşlarımızın yükseltilmesini istiyoruz. Kısacası insanca yaşayacak bir düzen istiyoruz.

Geçtiğimiz yıla göre döviz bazında 100 dolar eksilmiş olan asgari ücreti utanmadan bizlere lütuf gibi sunuyorlar. Biz bize giydirilmek istenen bu sefalet düzenini kabul etmiyoruz etmeyeceğiz.”

Basın metnini TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Cevahir Efe Akçelik okudu.

Açıklamada Kasım ayından bu yana 600 binin üzerinde mühendis, mimar, şehir planlayıcısının, kriz döneminde giderek derinleşen sorunlarının çözümü, haklarına sahip çıkmak ve sorunlarına çözüm bulmak için kampanya yürütüldüğü belirtildi.

TMMOB'nin taleplerini şöyle sıraladı:

"TMMOB olarak, “Emeğimize, Mesleğimize, Haklarımıza Sahip Çıkıyor Sorunlarımıza Çözüm İstiyoruz” başlığı ile yürüttüğümüz kampanyamızın talepleri bir an önce karşılanmalıdır.

Kampanyamızın talepleri;

-Genç mezunlarımızın en büyük sorunu olan işsizlik sorunu çözülmelidir, meslektaşlarımız diplomalı işsizlikten kurtarılmalıdır.

-Kamudaki mühendis, mimar ve şehir plancılarının istihdamı artırılmalı ve kadrolu güvenceli istihdam sağlanmalıdır,

-Mühendis, mimar ve şehir plancılarının ücretleri ve özlük hakları iyileştirilmeli, kamuda çalışanlar için ek gösterge 6400 seviyesine yükseltilmelidir.

-SGK ile TMMOB arasındaki Ücretli Çalışan Mühendis, Mimar ve Şehir Plancılarının Asgari Ücret Denetim Protokolü yeniden yürürlüğe konulmalıdır,

-OHAL KHK’ları ile haksız ve hukuksuz biçimde kamu görevinden ihraç edilen meslektaşlarımız tüm haklarıyla birlikte görevlerine iade edilmelidir,

-Özelleştirme uygulamalarına son verilmeli, yeniden kamulaştırma yapılmalıdır,

-Toplum güvenliğinin sağlanması açısından zorunluluk olan kamusal ve mesleki denetimler yaygınlaştırılmalı, denetimsizlik ve serbestleştirme uygulamalarına son verilmelidir,

-Bireylerin kullandığı kredi ve kredi kartı borçlarının faizleri ile öğrencilerin kredi borçları silinmelidir.”

Açıklamada son olarak şunlar vurgulandı:

“Siyasi iktidar, paramızın pula dönmesini, geniş halk kesimlerinin yoksullaşmasını, reel ücret kaybını engelleyemediği için şimdi bu sefaletimizi kalıcı hale getirecek bir ekonomik düzeni bize kurtuluş olarak sunmaya çalışıyor. Sesimizi duymak istemeyenlere buradan birkez daha sesleniyoruz. Yoksullukta uzlaşmayacağız! İktidarın bize dayattığı bu kadere teslim olmayacağız! Emeğimize, mesleğimize ve haklarımıza sahip çıkacağız! Sorunlarımızı görmezden gelen iktidara inat, sorunlarımıza hep birlikte çözüm üreteceğiz. Meslektaşlarımızın taleplerinin taşıyıcısı, emeğiyle geçinen tüm toplumsal kesimlerin gür sesi olacağız.”