“Taksim’i özgür bırak! Arkadaşlarımızı geri alacağız”

Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri 1 Mayıs’ta tutuklananlar için Sakarya Meydanı’nda eylem yaptı ve “Arkadaşlarımızı geri alacağız” dedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 05 Mayıs 2024
  • 19:27

Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri 1 Mayıs’ta tutuklananlar için Sakarya Meydanı’nda eylem yaptı ve “Arkadaşlarımızı geri alacağız” dedi.

Gençlik örgütleri “Taksim’i özgür bırak! Tutuklamalar serbest bırakılsın!” şiarlı ozaliti açtı.

Ortak açıklamanın öncesinde Dem Parti, Halkevleri, EHP, Halk Der, Gençlik Örgütleri ve Kaldıraç’ın da aralarında olduğu bir çok kurum konuşma yaptı.

Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri adına yapılan açıklamada “Taksim’e yürümek haktır! Tutuklanan arkadaşlarımızın arkasındayız!” denildi. Açıklamanın devamında devletin estirdiği terör teşhir edildi ve şunlar ifade edildi:

“Bütün engellemelere, şiddete, kara propagandaya rağmen binlerin Taksim’e yürüme iradesi kırılamamıştır.
1 Mayıs’ın hemen ardından İstanbul Valisi Davut Gül “Devlet yarına bırakır yanına bırakmaz” açıklamasıyla 1 Mayıs’ta Taksim’e yürüyenleri hedef göstermiştir. 1 Mayıs günü ve sonrasında toplam 270i aşkın kişi için gözaltı kararı alınırken, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ikametlerinden gözaltına alınan arkadaşlarımızı “kaçtıkları yerden yakalandılar” yalanıyla kriminalize etmeye çalışmış, “gereği yapıldı” ifadeleriyle polis işkencesini aklamaya çalışmıştır.
Taksim 1 Mayıs alanıdır. Taksim’e yürümek haktır. Taksim’de 1 Mayıs kutlamak meşrudur.”

Açıklamanın sonunda şunlar ifade edildi:

“Taksim biziz, arkadaşlarımızın arkasındayız.

Taksim’i yasaklamaya çalışanlar Orta Vadeli Programla halka kemer sıkma politikalarını dayatanlar, halkı her geçen gün yoksullaştıranlar, emeğini ve haklarını çalanlardır,

Taksim’i yasaklayanlar, halkların eşitlik, özgürlük ve barış özlemlerini bastırmaya çalışanlardır,

Taksim’i yasaklayanlar, kadınların gençlerin özgürlük mücadelesini baskıyla sindirmeye çalışanlardır.

Taksim’i yasaklayanlar, Filistin halkına yaşatılan zulüm karşısında İsrail’le ticari ilişkilerini kesmeyenlerdir.

Bizler Ankara Emek ve Demokrasi güçleri olarak Taksim mücadelesinin tüm bu politikalara karşı mücadele olduğunun bilinciyle yan yana omuz omuza mücadele etmeye devam edeceğiz.

Taksim’e yürümek istediği için gözaltına alınan arkadaşlarımız, milyonların insanca yaşam talebine sahip çıkmıştır, Taksim’e yürümek istediği için gözaltına alınan arkadaşlarımız eşit, özgür ve kardeşçe bir yaşanacak bir ülke talebine sahip çıkmıştır.

Tutuklanan arkadaşlarımızın talepleri milyonların talepleridir. Milyonları yargılayamazsınız. Arkadaşlarımız serbest bırakılsın.”

İmzası olan gençlik örgütleri şunlar:

“Devrimci Gençlik Birliği, Devrimci Gençlik Dernekleri, DEV-GÜÇ, Gençlik Komiteleri, Öğrenci Faaliyeti, Öğrenci Kolektifleri, Özgür Üniversite Hareketi, Üniversiteli Feminist Kolektif, Türkiye İşçi Partisi, Yeni Demokrat Gençlik”

Kızıl Bayrak / Ankara