Pandemi vaka sayılarının artması ile birlikte etkisini artırıyor. Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı rakamlar ise gerçeklikten uzak. Tabip odaları tarafından yapılan açıklamalar vaka sayısının resmi rakamların çok üzerinde olduğunu ortaya koyarken, salgının gidişatının endişe verici olduğu vurgulanıyor.
Cumhuriyet'ten Sibel Bahçetepe'ye konuşan Ankara, İstanbul, İzmir, Adana, Bursa ve Diyarbakır tabip odaları başkanları pandeminin ulaştığı boyutu gözler önüne serdi.
Ankara Tabip Odası Başkanı Dr. Ali Karakoç“Bakanlığın açıkladığı 1500'lü rakamlar var ama bu rakam Ankara'nın rakamı bile değil” derken dört pandemi hastanesinin dolduğunu ve yatak kalmadığını belirtti. Temmuz ayında anket yaptıklarını ifade eden Karakoç “Ankete katılan hekimlerin üçte biri tükendik diyor, sağlıkçıların üçte biri depresyonda olduğunu söylüyor, bütün bunlara rağmen Ankara'da sağlık çalışanlarının hiçbirine ek ödeme iki aydır yapılmıyor” dedi. OECD verilerine göre yüz bin kişiye en az hekim düşen ülkenin Türkiye olduğunu bilgisini paylaşan Karakoç, “Oysaki ülkede atama bekleyen hemşire, sağlık memuru, acil tıp teknisyeni, hekim var, halen güvenlik soruşturmaları nedeniyle hekimler atama bekliyor. Kamusal acil sağlık krizi yaşanırken iktidar, halen sağlık emekçilerini atamıyor, hukuk garabeti yaşanıyor” dedi.
İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip ise vakaların önemli bir kısmının hastanelerde yatırılmadığını ve evlerde tedavi edildiğini ifade etti. İstanbul'da da vaka sayılarının arttığını belirten Saip, bu artışta özellikle 1 Haziran sonrası önlemlerin gevşetilmesi, Ayasofya Camisi'nin açılışı ve sınavların etkili olduğunu söyledi. Saip, “Aile sağlığı merkezlerinin yeterli desteği hem eleman açısından yok hem de gerekli şekilde filyasyona planlı ve programlı katılmıyorlar, gereksiz iş yükü bindiriliyor, hasta olduklarında bile performans ücretleri düşüyor” diyerek emeklilik haberlerinin sıklıkla geldiğini ve yurtdışına gitmek isteyen hekimlerin başvuru sayısının son 1-1,5 yılda 10 kat arttığını belirtti. “İşyerlerinde, fabrikalarda sorun var. Önemler yetersiz” diyen Saip, toplu taşımadaki yoğunluğun azaltılması için aralıkla çalışma sistemine ihtiyaç olduğunu, kademeli mesaiye geçilmesi gerektiğini söyledi.
İzmir Tabip Odası Başkanı Op. Dr. Lütfü Çamlı ise pandemi ile ilgili epidemiyolojik bilgilerin kendileri ile paylaşılmadığını ifade ederek İzmir'de son bir ayda vaka sayılarında ciddi artış olduğunu belirtti. “Böyle devam ederse İzmir'de ciddi bir sıkıntı ortaya çıkabilir” diyen Çamlı, günde 4.500-5000 test yapıldığını bunlardan 350-400 tanesinin pozitif olduğunu belirtirken “Fakat bu pozitif çıkan olguların kaçı yeni olgu bilmiyoruz” diye ekledi. Sağlıkçıların tükendiğini vurgulayan Çamlı, “Kentte 550-600 sağlık çalışanının Covid-19'dan etkilenmiş olduğunu düşünüyorum” dedi.
Adana Tabip Odası Başkanı Uzman Dr. Selahattin Menteş, hasta sayılarının her gün arttığını söyledi. Yoğun bakımların tamamen dolu olduğunu belirten Menteş, “Biz artık tükenmiş ve imdat çığlıkları atma noktasındayız. Pandemi yönetimi gevşetildi ve halkın tercihlerine bırakıldı. Pandeminin yönetimi doktorlara yıkıldı. Adana, pandeminin çıktığı dönemlerdeki en yüksek seviyeyi yaşıyor” dedi.
Bursa Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Alpaslan Türkkan ise Bursa'da sürecin çok kötü yönetildiğini belirtti. “Herkese test yapılmadığı, akciğer filmi ile tanı konulduğu, bu nedenle sayıların az ve düşük göründüğü söyleniyor” dedi. “Süreci yönetecek olan vatandaş değil” diyen Türkkan, “Kuralları ve önlemleri getirecek, getirdiği önlem ve kuralları da kontrol edecek yapı kamudur” dedi. Tehlike çanlarının çaldığı illerden biri olduklarını belirten Türkkan, “yeni normallaşme denilen kötü yönetilen süreçten sonra artış daha çok oldu” dedi.
Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Dr. Elif Turan, Diyarbakır'daki bütün kamu hastanelerinin tam kapasite çalıştığını belirtti. “Yeni yoğun bakım yerleri açılıyor, yatak sayısı artırılıyor ama açıldığı gibi de doluyor” diyen Turan, günlük 400 vakanın pozitif çıktığını 489 sağlık emekçisinin de enfekte olduğunu belirtti. “Kamusal tedbirlerin de devreye girmesi gerekiyor. Testi pozitif çıkan kişi yer olmadığı için eve gönderiliyor” dedi. Her bölgeye özgü tedbirlerin alınması gerektiğini belirtti.