Hekimlerden saygı duruşu

Koronavirüsten yaşamını yitiren Dr. Esat Ülkü ve salgında kaybedilen tüm sağlık çalışanları için dört bir yanda hekimler saygı duruşunda bulundu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 16 Ekim 2020
  • 14:12

Pandemi sürecinde alınmayan önlemler nedeniyle onlarca sağlık çalışanı hayatını kaybetti. Türk Tabipleri Birliği ve illerin sağlık odaları, Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Esat Ülkü ve koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden tüm sağlık emekçileri için pek çok ilde eylem gerçekleştirdi.

Adana, Bartın, İzmir, Manisa, Antalya, Urfa, Mersin, Samsun, Adıyaman, Kocaeli ve Diyarbakır’da bulunan tabip odaları hastane bahçesinde yaptıkları saygı duruşu ile kaybedilen sağlık çalışanlarını andı.

Ankara’da ise TTB Merkez Konseyi üyeleri Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu üyeleriyle birlikte TTB binasında bir basın toplantısı düzenledi. Ortak basın metni TTB Merkez Konseyi Başkanı R. Şebnem Korur tarafından okundu.

İstanbul’da Bakırköy Dr. Sadi Konuk Hastanesi önünde yapılan saygı duruşuna pek çok hekim ve sağlık çalışanı katıldı. “Covid-19 nedeniyle yitirdiğimiz Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Esat Ülkü ve tüm hekimlere, sağlık çalışanlarına saygıyla… Ölmek değil yaşamak istiyoruz” pankartının açıldığı eylemde, İstanbul Tabip Odası Başkanı Pınar Saip söz alarak şunları ifade etti:

“7 günde 7 meslektaşımızı kaybettik. Salgının başlangıcından bugüne kadar 50 hekim, 110 sağlık çalışanı yaşamını yitirdi. Ölen arkadaşlarımız, koronavirüsten kaynaklı hayatını kaybeden insanlar turkuaz tabloda gözüken sadece bir rakam değil. Onlar bir eş, dost, arkadaş, kardeş. Önlenebilir bir hastalık nedeniyle yakınlarımızı kaybediyoruz. Aslında 1. Basamak hizmetleri doğru çalışıyor olsa, gerekli tedbirler alınabilse, sağlık süreci doğru yürütülebilse çalışılabilir bir kurul bu işi yürütse bu kadar çok kayıp vermeyeceğiz. Gündemimiz bu olması gerekirken bugün meslek birliklerine saldırıyorlar. Bizim tek gündemimiz Covid, yetkililerin de bu olmalı.”

Ardından koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden tüm sağlık çalışanları ve hekimler için saygı duruşunda bulunuldu.

Türk Tabipleri Birliği adına yapılan açıklamada salgının başladığı ilk günden bu yana sağlık çalışanlarının en önde savaştığı ve toplumun diğer kesimlerine göre 10 kat daha fazla risk altında olduğu belirtildi. Bu nedenle Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve birçok uluslararası örgütün, Covid-19 hastalığının meslek hastalığı olarak kabul edilmesi yönünde açıklama yaptığı vurgulandı. İtalya, Almanya, Belçika, Kanada, Amerika Birleşik Devletleri, Güney Afrika ve Malezya dâhil 130’a yakın ülke tarafından Covid-19’un sağlık çalışanları için meslek hastalığı olarak kabul edildiği belirtildi.

 Açıklamada son olarak şunlar ifade edildi:

“Bizler emeğimizin karşılığını istiyoruz. Bizler özlük hakkımızın gereği olarak ‘karşılaştığımız Covid-19 ateşinin bizi yakması halinde bunun belgelenmesini’ istiyoruz.

Covid-19 pandemisi bizi çalışamayacak derecede yaktığında, bizlerde hasar bıraktığında, sağlığımızın olmazsa olmaz sosyal belirleyicisi olan ‘yaşamımızı idame ettirme sosyal güvencesi’ istiyoruz…

Covid-19 pandemisi bizi öldürdüğünde, yaşamımıza mal olduğunda geride bıraktıklarımızın, meslektaşlarımızın, sosyal sürdürülebilirliklerinin devam edebilmesini istiyoruz. Dünyanın her tarafında verilen bu özlük hakkının ülkemizde de yasalaşmasının güvencesini istiyoruz.

Türk Tabipleri Birliği olarak pandemi süresince kaybettiğimiz sağlık çalışanlarımız ve onların yakınları ile birlikte Covid-19 hastalığına yakalanarak mağduriyeti olan meslektaşlarımızın yanındayız. Covid-19’un ülkemizde de biz sağlık emekçileri için meslek hastalığı olarak tanınmasının ve bu konuda ivedilikle gerekli kararların alınmasının artık aciliyet arz eden bir zorunluluk olduğunu kamuoyuna saygıyla bildiririz.”

Kızıl Bayrak / İstanbul