Suruç davası: "Ellerimiz yakasında olacak"

Suruç katliamının firari sanıkları İlhami Bali ve Deniz Büyükçelebi'nin yargılandığı davanın 2. duruşması Urfa'nın Hilvan ilçesindeki hapishane kampüsünde görüldü.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 01 Haziran 2022
  • 16:45

Suruç katliamının firari sanıkları İlhami Bali ve Deniz Büyükçelebi'nin yargılandığı davanın 2. duruşması Urfa Hilvan Hapishane Kampüsü’nde görüldü.

Urfa Adliyesi'nde 18 Şubat tarihinde görülen ilk duruşmada ESP ve SGDF'nin müdahillik talebi kabul edilmişti. Kimlik tespiti ile başlayan duruşmada KESK, TMOOB Urfa İKK, Urfa Barosu, ÖHD, İHD, TİP, EMEP, DBP ve HDP adına duruşmaya katılan temsilciler müdahillik talebinde bulundu. Ardından Suruç aileleri, yaralıları ve tanıkları söz aldı.

Babası İsmet Şeker'i katliamda yitiren Yağmur Şeker ve katliamda eşi Cemil Yıldız'ı kaybeden Sultan Yıldız’ın ardından konuşan oğlu Çağdaş'ı kaybeden kendi de yaralanan Feti Aydın şunları söyledi:

"Onların suçu bir halka el uzatmaktı. Bizleri yüzde 50 suçlu görenler daha fazla suçlu. Biz halklara yardım etmeye devam edeceğiz. Diğer sanıklar göz göre göre ortada geziyor. Avukatlarımız kazıya kazıya belgeleri ortaya çıkardı. Bunların sanık sandalyesinde oturmasını istiyorum. Bir katliam olmuş 33 kişi katledilmiş, yüzlerce insan yaralanmış. Bunca mahkemedir hiçbir şey yok. Ankara, Suruç, Amed katliamına ilişkin kamera görüntülerini neden siliyorlar. Suçlu kim artık ortaya çıkarsınlar. Adalet size de lazım olacak. Adalet mücadelesinden vazgeçmeyeceğiz. Dönemin başbakanı Davutoğlu katliamlardan sonra oylarımız arttı dedi. O da suçlu. Ellerimiz yakasında olacak."

Suruç yaralısı HDP Kadıköy İlçe Eşbaşkanı Koray Türkay, SDGF Eşbaşkanı Okan Danacı’nı ardında konuşan katliamda ağır yaralanan Çağla Seven "Suruç katliamı burada olan ailelere, tanıklara değil ülkeye yapılan bir katliam" olduğunu vurguladı.

Suruç şehidi Uğur Özkan'ın babası Mehmet Özkan, Suruç'ta ölümsüzleşen Emrullah Yurtgül'ün babası Yusuf Yurtgül, ESP Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş, HDP Milletvekili Ayşe Sürücü’nün konuşmalarının ardından İnsan Hakları Derneği, DBP, HDP, Emek Partisi, TİP, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası, TMMOB Urfa İKK, İMO Urfa Şubesi, ÇMO Urfa Şubesi, ÖHD ve Urfa Barosu, taleplerini dile getirdi.

Talep olarak şunlar ifade edildi:

"Suruç katliamıyla sadece o gün Amara Kültür Merkezinde toplanan gençler hedeflenmemiştir. Suruç katliamıyla tüm toplum ve bizlerin varlık hakkı hedeflenmiştir. O nedenle bu davaya müdahiliz"

Duruşma, IŞİD'in gerçekleştirdiği Suruç ve Sultanahmet katliamlarına bomba temin eden Azzo Halaf Süleyman El Aggal, Mohammad Alrashed, Mustafa Dokumacı’nın eşi Ulkar Mammadova tanık olarak dinlendi.

Duruşmada dinlenen tüm tanıklar daha önce IŞİD’e dair verdikleri bilgileri duruşma sırasında inkar etti.

Bir sonraki duruşma 5 Aralık’ta

Mahkeme heyeti kararında şu hükümde bulundu:

"Konya Cihanbeyli'de İlhami Balı'nın tedavi evrakları istenmesi, Hatay Reyhanlı ilçe Emniyet Müdürlüğüne İlhami Balı'nın çocuklarının eğitim gördüğü yer olmasından kaynaklı orada olabileceği yönünden araştırma yapılmasını isteyeceğiz. Ankara Gar Katliamı sanığı Ömer Yetek dinlenecek. İstihbarattan sanıkların son durumuna dair bilgi isteyeceğiz"

Mahkeme heyeti Ümit Özdağ'ın dinlenmesini reddine, Ahmet Davutoğlu'nun dinlenme talebinin ise değerlendirilmesine karar verdi. Heyet Metaye Demir ve Yalçın Demir'in müdahillik taleplerini kabul edip, müdahillik talebinde bulunan siyasi parti ve demokratik kitle örgütlerinin taleplerini ise reddederek bir sonraki duruşmayı 5 Aralık’a erteledi.