Suruç için adalet zinciri

Gençlik Örgütleri Suruç Katliamı'nın 7'nci yılı etkinlikleri kapsamında Kadıköy'de adalet zinciri oluşturdu.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 17 Temmuz 2022
  • 21:45

Gençlik Örgütleri Suruç Katliamı'nın 7'nci yılı etkinlikleri kapsamında Kadıköy'de adalet zinciri oluşturdu.

Anmada Suruç’ta yaşamını yitirenlerin fotoğrafları ve “7'nci yılında Suruç için adalet herkes için adalet!” yazılı dövizler taşındı ve adalet kürsüsü kuruldu.

Gençlik Örgütleri adına basın açıklamasını Mücahit Doğan okudu. Katledilen 33 kişinin ezilen halklar arasında bir köprü olduğunu ifade eden Doğan şunları ifade etti:

“Ezilen halkların zaferine karşı, bu köprüyü yıkmak isteyen egemenlerin korkusuyla katledildiler. Gezi’den Rojava’ya sınır tanımayan yolculardı onlar. Gençliğin devrim mücadelesindeki yerini ve sorumluluğunu bilerek, devrime yürüdüler.”

AKP’nin 2015’te işçi sınıfına, Kürt Halkına, kadın ve LGBTİ+lara, Alevilere, gençlere dönük hak gasplarını ve baskıyı artırdığını, varlığını sürdürebilmek için onlarca katliam gerçekleştirdiğini hatırlatan Doğan katliamın ardından dava sürecine ilişkin şunları aktardı:

“7 Yıldır Hilvan'da bir hapishane kampüsünde görülen Suruç Katliamı davası tiyatro oyununa dönüşmüştür. Mahkeme heyeti tarafından 33'ler ve Suruç Gazileri yüzde 50 kusurlu ilan edilmiştir. Suruç ailelerinin, avukatlarımızın hiçbir talebi kabul edilmezken ağızlarından çıkan her söz soruşturma konusu olmuştur. Suruç için Adalet mücadelesi düzmece polis fezlekelerinin konusu haline getirilerek arkadaşlarımız, yaralılar, avukatlarımız tutsak edilmiştir. Bugün Suruç Gazisi Efe Çatalbaş tutsaktır ve işkenceyle hapishaneden hapishaneye sürgün edilmektedir. Suruç'ta yitirdiği oğlunun mezarında yaptığı konuşma gerekçesiyle Besra Erol annemiz tutsaktır, Suruç ailemiz Kübra Barutçu tutsaktır.”

“Adalet sıkılı yumruğumuzdadır”

Doğan, şöyle devam etti:

“Bu sebeple bugün bu zincirde beraberiz. Hasta tutsaklar için, tecrit koşullarındaki tüm devrimci tutsaklar için, Şenyaşar ailesi için, Deniz Poyraz için, Gezi Şehitleri için, 301 madenci için, Çorlu Katliamı için, Çorum için, Maraş için, Sivas için buradayız. Amed, Suruç ve Ankara'nın öfkesiyle buradayız. Adaletin sıkılı yumruğumuzda olduğunu biliyoruz. Adaleti sağlama sözüyle buradayız.”

Ardından kurulan adalet kürsüsünde Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan’ın göndermiş olduğu mesaj okundu. Kürsüde Geri Dönüşüm İşçileri Derneği Başkanı Ali Mendillioğlu, direnişteki Yemeksepeti işçisi Doğu Yılmaz, Suruç Aileleri İnisiyatifi'nden Emrah Topaloğlu söz aldı.

20 Temmuz günü katliamın gerçekleştiği saat olan 11.50'de her mezar başında Suruç’ta yaşamını yitirenlerin anılacağı, saat 18.00'de Kadıköy Halitağa Caddesi'nde, 19.30'da ise Süreyya Operası önünde yapılacak eylem ve anmalara çağrı yapıldı.

Eylem sloganlarla sona erdi.