Suruç Katliamı’nın 7. yıl anmalarına çağrı

Suruç Katliamı’nın 83. ayında düzenlenen anmada, Suruç için adalet isteyenlerin tutuklanmasının kabul edilemez olduğu kaydedildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 20 Haziran 2022
  • 22:30

Suruç Katliamı’nda yaşamını yitirenler 83. ayında Kadıköy Halitağa'da anıldı. 

Gençlik örgütleri, Yeldeğirmeni'nde bulunan Nuh Köklü heykeli önünden anma alanına sloganlarla yürüyerek geldi. Anmada gençlik örgütleri adına söz alan Umut Doğan, katliamın ardından sokak sokak Suruç için adalet istediklerini, Suruç'un hesabını sorduklarını söyledi ve ekledi:

“Suruç için adalet demek herkes için adalet demektir; Ankara için, Amed için, Roboskî için Berkin Elvan için, Hrant Dink ve Deniz Poyraz için adalet demektir.”

“Katliamda parmağı olanlar yargılanmadı”

Basın açıklamasını Suruç yaralılarından Çağla Seven okudu. Seven Suruç katliamı davasında bir arpa boyu yol alınmazken Suruç aileleri ve yaralıları, Suruç için adalet isteyenlere yönelik baskılara dikkat çekti. 

2015 yılında katledilen Tahir Elçi davasının görülen 15 Haziran'da görülen son duruşmasında “Siyasi bir suikast” olduğunu söyleyen dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu'nun tanık olarak dinlenmesine karar verildiğini hatırlatan Seven şunları ifade etti:

“Verilen bu kararın emsal kabul edilerek başbakanlık yaptığı döneme ilişkin verdiği bütün beyanlarla ilgili başta Suruç katliamı dosyası olmak üzere tanık olarak dinlenmesini istiyoruz. Yargılama sürecinde bunları yaşarken Suruç ailelerimiz ve yaralılarımız tutuklanmaya devam ediyor. Suruç yaralımız Koray Türkay, hapishanelerde artan hak gasplarına karşı yapılan eylem gerekçe gösterilerek 13 haziranda tutuklandı. Katliamda parmağı olanlar yargılanmazken Suruç ailelerimiz ve yaralılarımızın tutuklanmasını kabul etmiyoruz. Şu anda değişik hapishanelerde tutuklu bulunan Suruç ailelerinden Kübra Barutçu, Besra Erol ve Suruç yaralılarımız Efe Çatalbaş ve Koray Türkay'ın serbest bırakılmasını istiyoruz.”

“Sokak sokak anacağız”

Tüm bu yaşanan zorluklara rağmen adalet yürüyüşünün devam edeceğini ve her yıl olduğu gibi bu yıl da katliamın yıldönümünde anma etkinlikleri düzenleyeceklerini duyuran Seven, şöyle devam etti:

“20 Temmuz'a giderken bu 1 ayda yapacağımız anmalarla ve etkinliklerle 33 düş yolcumuzun ismini şehir şehir sokak sokak anacağız.”

Basın açıklamasının ardından oturma eylemi gerçekleştirildi, Suruç şehitlerinin isimleri tek tek sayıldı ve “yaşıyor” diye yanıtlandı. Eylem sloganlarla sona erdi.