Suriyeliler günde 16 saat çalışıyor

Türkiye'de geçici koruma altındaki Suriyelilerden 1 milyona yakını kayıt dışı olarak 16 saate kadar çalıştırılıyor, gecikmeli maaş alıyor, dil bilmediği için de iş kazalarına maruz kalıyor.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 30 Temmuz 2021
  • 13:10

Türkiye’de yaklaşık 3.6 milyon kayıtlı Suriyeli mültecinin yanı sıra 320 bin kadar diğer uyruklardan sığınmacı var. Aslında uluslararası literatüre göre “mülteci” statüsünde değiller. 2011’den beri onlara Geçici Koruma Statüsü verilmiş.

Esra Alus’un Cumhuriyet’te yer alan haberine göre Suriyelilere ilişkin Özhaseki’nin yaptığı açıklama, kayıt dışı çalışan Suriyelilerin yaşadıklarını da ortaya sermiş oluyor. Neler yaşanıyor? Genç işsizlik oranı yüzde 25’leri bulan Antep’te “Suriyeliler olmazsa işçi bulamayacağını” söyleyen tekstilcinin derdi, aslında ucuz işgücü. Suriyeli işçiye o derece bağımlı olmuş ki, “Bayram dönüşlerini endişeyle bekliyoruz” diyor.

Tekstilciye göre kayıt dışı çalışmayı isteyen ise Suriyeliler. “Sigortalı olmayı istemiyor. Sigorta yapan işverenler giderinin yarısını işçiden kesiyor” diyor.

Ücretler ödenmiyor

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Genel-İş Sendikası yetkilileri saha çalışmalarına göre şartları şöyle sıralıyorlar:

- İşçiler 16 saate kadar çalışıyorlar, ücretleri düşük, kimi zaman üç dört ay ödenmiyor.

- Irkçı yaklaşımlara maruz kalıyor, haklarını nerede arayacaklarını bilmiyorlar.

- Dil sorunu nedeniyle iş “kazalarına” maruz kalıyorlar.

Tekstil İş Sendikası Proje Koordinatörü Erhan Keleşoğlu ise mülteci işçilerin Türkiye işçi sınıfının bir parçası olduğunu belirtiyor. Kayıt dışı çalıştırılanların sigorta müfettişlerinden kaçırıldığını söyleyen Keleş-oğlu şunları vurguladı:

“Devletin politikası adeta göz yummak olmuş. Asgari ücretin altında işçi çalıştırmaktan işverenler memnun.”

Çanakkale 18 Mart Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Nihal Eminoğlu  şunları ifade etti:

“Suriyeliler Türkiye’nin kendileriyle ilgili politikasının ne olacağını bilmiyor. Bu nedenle her ay aldıkları 155 TL para ve yardımlardan olmamak için sigortalı çalışmak istemeyenler var.”