Sinop Nükleer Santrali davası: ÇED raporu iptal edilsin

Sinop Nükleer Santrali davası görülmeye başladı ve “ÇED raporu iptal edilsin” denildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 28 Mart 2022
  • 15:04

Sinop Nükleer Santrali’nin ÇED raporuna karşı açılan davanın duruşması Samsun 3. İdare Mahkemesinde başladı. Duruşma için pek çok ilden nükleer karşıtı platform üyeleri, akademisyenler ve meslek odası temsilcileri Samsun'a geldi.

Duruşmada söz alan Av. Mehmet Horuş “Nükleerin etki alanı tüm dünyadır” diyerek projeden sadece Sinop ve çevresinin etkilenmeyeceğine vurgu yaptı ve şunları dedi: “Sismik veriler raporda gizleniyor. Bu veriler bilirkişi raporunda mevcut. Apartman yapar gibi nükleer santral yapacaklar. Sizden talebimiz bu bir ÇED raporu değil, buna bir hukukilik kazandırın”

Duruşmada TTB avukatı Verda Ersoy şunları dedi: “Sağlık açısından radyolojik ve radyolojik olmayan zararları fazlasıyla mevcut. Kansere kesin neden olan maddeler bilirkişi tarafından rapor edilmiştir”

Ersoy, buna karşın raporda yer alan “Sağlık sektörüne katkı sunacak” ifadesine de şöyle yanıt verdi: “Daha çok hasta ve daha çok hastalık ile mi katkı sunulacaktır? Eksik bir rapor. ÇED raporunun iptalini talep ediyoruz.”

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) avukatı Sanem Küçükarzuman şunları vurguladı: “Bilirkişi raporunda projenin koruma alanı olan bölgeler üzerinde uzun dönemde yapacağı tahribat belirtilmiştir. ÇED raporu bir inşaata izin verirmişçesine hazırlanmıştır”

KESK avukatı Pınar Akdemir ise raporda işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından alınan önlemlerin de yetersizliği olduğunun görüldüğüne dikkat çekti.

Avukat Arif Ali Cangı, “Bu raporla bırakın nükleeri daha basit bir şey dahi yapılmaz. ÇED raporu nükleer santrali pazarlama raporudur” dedi.

Avukat Eşber Yağmurdereli ise “Nükleer santrale yapacağınız maliyeti güneşe, rüzgara, temiz enerjiye yapmıyorsunuz. Siz neden miadı dolmuş bir enerji türüne yatırım yapıyorsunuz?” diyerek yenilenebilir enerji yatırımlarını gündeme getirdi.

Davacı avukatların ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı avukatları ÇED raporunu savunmak üzere söz aldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı avukatı, nükleer inşaatı için bugüne kadar 480 bin ağacın kesildiği santral kurulum alanının küçük olduğunu savundu.