Lodos Karaburun Elektrik Üretim A.Ş. tarafından yapılması planlanan “Karaburun Rüzgar Enerji Santrali Yardımcı Kaynak Güneş Enerji Santrali” projesi ile ilgili ÇED sürecinin halk toplantısı, Yaylaköylüler ve Karaburunluların protestosu üzerine yapılamadı.
Yaylaköy’de, ilgili bakanlık yetkililerinin tuttuğu tutanağa itiraz edilerek düzeltilmesi istendi. Bakanlık yetkililerinin düzeltme işlemini yapmadan alanı terk etmeleri üzerine Karaburun Kent Konseyi tarafından tutulan tutanakta şunlar ifade edildi:
“Toplantının Yaylaköy Köy Odası’nda yapılması duyurulmuşken, Köy Odası’nda toplanılmadığı, tutulan tutanağın ilgili mahalin dışında tutulduğu, tutanağa yapılan itirazların dikkate alınmadığı, bildirilen saat ve mahalde toplantı yapılmamışken bu durumun tutanağa açık ve net olarak geçirilmediği”
“Bunun adı temiz enerji değil, talan”
Yaylaköy’de, toplantı öncesi eylem yapıldı. Eylemde “Karaburun’a iyi bak, kulak ver, yaşat”, “Yaşam alanımızı savunuyoruz” ve “Bunun adı temiz enerji değil talan” pankartları taşındı. Karaburun Kent Konseyi adına yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“İlgili proje ve diğer projelere ilişkin ÇED süreçleri, Karaburun Yarımadası’nın aynı zamanda mevcut yatırımlar sebebiyle hali hazırda tehdit altında olan, uluslararası anlaşmalarla korunan türlerin yaşam alanı olduğu göz önüne alınarak değerlendirilmelidir. Yarımada’da mevcutta 140 rüzgâr türbini bulunuyor. Türbinler, toplam yüzölçümü 484 km2 olan yarımada üzerinde yaklaşık 430 km2 ‘lik bir alana yayıldı. Yarımadanın yüzde 89’luk bölümünde 7 RES proje sahası bulunuyor. Mevcut rüzgâr enerji santralleri ve yolları orman, kadimden beri kullanılan tescilli mera alanları, tarım alanı ve doğal koruma alanı (öçkb) üzerinde. Yüzde 11’lik alan kuşa, keçiye, sincaba, arıya ve insana kalıyor. Yarımadada şimdi bu yüzde 11’lik alana GES izinleri verilmeye çalışılıyor.”
Açıklamanın devamında halkın itirazlarının, tutanaklarının dikkate alınması gerektiği vurgulanarak ÇED sürecinin durdurulması ve projenin reddedilmesi talep edildi.