NKP: Nükleere karşı yaşamı savunuyoruz

Nükleer Karşıtı Platform, Sinop'ta kurulması planlanan nükleer santralin ÇED raporunun iptali için açılan davanın duruşması öncesi eylemler gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 26 Mart 2022
  • 14:20

Sinop’ta kurulması planlanan nükleer santralin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunun iptali için açılan davanın duruşması, 28 Mart Pazartesi günü Samsun’da görülecek. “Sinop'ta nükleer santral istemiyoruz” diyen yaşam alanı savunucuları Türkiye’nin birçok yerinde basın açıklamaları yaparak davaya çağrıda bulundu.

Beşiktaş’ta açıklama

İstanbul Beşiktaş'ta bir araya gelen yaşam alanı savunucular, bilirkişi heyetinin 24 ana başlıktan 18'inde olumsuz görüş verdiğini hatırlatarak, “Türkiye'yi büyük bir bataklığa sürükleyecek nükleer enerji macerasından vazgeçin” dedi. İstanbul Nükleer Karşıtı Platform adına Beşiktaş Meydan'ında yapılan eylemde “Nükleer savaşta da barışta da öldürür” pankartı taşındı. “Çernobil'i Fukuşima'yı unutmayacağız”, “Nükleer santrale karşı mücadeleyi büyütelim”, “Nükleer Santrale hayır” dövizleri açılan eylemde “Nükleer Santral istemiyoruz” sloganları atıldı.

Platform adına basın açıklamasını okuyan Munzur Çevre Derneği Üyesi Sevil Doğan, Sinop Nükleer Santral projesinin derhal ve tamamen iptal edilmesi gerektiğini belirterek şunları ifade etti:

“Biliyorsunuz, şimdiden 480 bin ağacın feda edildiği Sinop’taki nükleer santral projesi, Japonya’dan Mitsubishi Heavy Industries firmasının artan maliyetleri gerekçe göstererek Mayıs 2018’de çekilmesiyle bir anlamda sahipsiz kalmıştı. EUAS International ICC Merkezi Jersey Adaları Türkiye Merkez Şubesi buna rağmen ÇED sürecini devam ettirdi ve İklim Değişikliği Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED olumlu kararı vermişti. Bu karara itiraz eden NKP bileşenleri, Sinop ve Ayancık belediyeleri ile çok sayıda demokratik kitle örgütü 2 Ekim 2020 tarihinde yargı yoluna başvurmuştu.”

Bilirkişiden olumsuz görüş

Bilirkişinin olumsuz görüş verdiğini hatırlatan Doğan nükleer santralın kurulacağı bölgede, deprem, heyelan ve tsunami çalışmalarının yapılmadığı, ön güvenlik raporu başta olmak üzere çok sayıda eksiklik tespit edildiğini belirtti.

Sinop halkının 6 Şubat 2018’de yapılan halk toplantısına katılmadığını belirten Doğan şunları dedi:

“Sizlere, akıbeti belli olmayan Sinop nükleer santrali için 6 Şubat 2018’de yapılan halkın katılımı toplantısının da hukuka aykırı uygulamalara sahne olduğunu, Sinop halkının bilgilendirme toplantısının yapılacağı salona giremediğini, TOMA’lar ve polis barikatlarıyla erişimin engellendiğini de hatırlatarak sürecin başından sonuna kadar hukuksuzluklara dolu olduğunu tekrar tekrar belirtmek isterim”

Samsun’daki duruşmaya çağrı

Doğan şu şekilde devam etti:

“Çernobil ve Fukuşima’da yaşanan felaketler, Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaşta hedef olan nükleer santrallar, Akkuyu’da Rus şirkete verilen ve elektrik faturalarına zam olarak yansıyacak yüksek alım garantisi, nükleere hayır diyenlerin ne kadar haklı olduğumuzu gösterdi. Ülkemizde ise mevcut hükümet, gerçeği yansıtmayan ‘yerli, milli ve temiz enerji’ söylemi ile bir rant projesini daha hayata geçirmeye çalışıyor. Geleceğimizi korumak için acilen Akkuyu Nükleer Santral inşaatı durdurulmalı, Sinop NGS projesi de iptal edilmeli. Tüm yaşam savunucularını 28 Mart 2022 tarihinde Samsun İdare Mahkemesi’nde açtığımız davanın karar duruşmasında aramızda görmek istiyoruz. Hepinize sağlıklı, savaşsız ve yaşanabilir bir dünya ve gelecek diliyoruz.”