“Seçim vaatleri yalan, yoksulluk gerçek”

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri artan hayat pahalılığını, zamları protesto etmek için Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde 19 Temmuz Çarşamba günü saat 18.00’da eylem yaptı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 20 Temmuz 2023
  • 08:55

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri artan hayat pahalılığını, zamları protesto etmek için Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde 19 Temmuz Çarşamba günü saat 18.00’da eylem yaptı. Eyleme Ege işçi Birliği’nin yanı sıra siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri katıldı.

Basın açıklamasını DİSK Ege bölge temsilcisi Memiş Sarı okudu. Açıklamada şunlar ifade edildi:

“Siyasal iktidar seçimden önce verdiği sözleri yerine getirmemek için her türlü hileye başvurmakta üstelik söz konusu hileler ile alabildiğine sınırladığı maliyeti de başta KDV ve MTV olmak üzere vergilerin, harçların fahiş oranlarda artırılması yolu ile seçim vaatlerinin yükünü işçi emekçi yoksul halka yıkmaktadır.”

AKP-MHP iktidarının ekonomi politikalarının olumsuz sonuçlandığı ifade edilen açıklamada faturanın emekçilerin sırtına yüklendiği ifade edildi. Kapitalistlere yapılan vergi teşviklerinin yanı sıra ek bütçe uygulamasının hukuksuzluk olduğu belirtildi. Deprem içn toplanan paranın nerede olduğu sorulan açıklama da son olarak talepler şu şekilde ifade edildi:

“Dolaylı Vergiler(KDV, ÖTV) ve Gelir Vergisinde yapılan fahiş artışlar başta akaryakıt, doğalgaz olmak üzere zamlar acilen geri alınmalıdır.

Deprem Vergisi ve toplanan yardımlar Depremzedelere eşit adil bir şekilde ulaştırılmalıdır.

Vergi alınacaksa bu yıl için 1 trilyon Vergi indirimi yapılan sermaye kesimine servet vergisi getirilmelidir.

Gelir Vergisi % 10 a düşürülerek sabitlenmelidir.

Tüm emekçilere yoksulluk sınırını aşan bir temel ücret verilmelidir

Kök maaş uygulaması derhal kaldırılmalıdır. Seyyanen, ilave vb. hangi ad adı altında olursa olsun tüm ek ödemelerin taban maaşa eklenmelidir.

İnsan onuruna yakışır bir emeklilik için en düşük emekli maaşı asgari ücret seviyesine çıkarılmalıdır.

Küçük esnafın kredi borçları silinmeli, iklim krizi nedeniyle çiftçinin yaşadığı zararı karşılanmalıdır.

Bu Anayasa’ya aykırı TBMM’nde bütçe hukukuna göre düzenlenmeyen hukuksuz ek bütçe derhal geri çekilmelidir.

Tüm halk kesimlerinin karar alma sürecine katıldığı halk için bütçe oluşturulmalıdır. Acilen adil bir vergi düzenine geçilmelidir. Çok kazanandan çok az kazanandan az kazanandan az vergi alınmalıdır.”

Eylem sloganlar ile son buldu.

Kızıl Bayrak / İzmir