"Savaş, göç, mültecilik kıskacında emek"

KESK'in gerçekleştirdiği "Savaş, göç, mültecilik kıskacında emek" başlıklı sempozyumunda ilk gün tamamlandı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 25 Eylül 2022
  • 10:20

KESK'in iki gün sürecek sempozyumunun ilk günü tamamlanırken, mültecilere yönelik nefret söylemlerinin ortadan kalkması ve mültecilerin haklarının tanınması gerektiği kaydedildi. Enternasyonalist dayanışmayı büyütme çağrısı yapıldı. Şişli'de bulunan Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen sempozyumun ilk gününün birinci oturumunda, Doçent Doktor Hikmet Öğüt moderatörlüğünde “Göçmen ve Mülteciliğe Yol Açan Faktörler ve Sonuçları” başlığı tartışıldı.

Sempozyumda ilk söz alan KESK Eş Başkanı Mehmet Bozgeyik, Suriye savaşından sonra milyonlarca mültecinin Türkiye'ye geldiğini ve aynı zamanda farklı kıtalardan da göçlerin olduğunu söyledi.

Bozgeyik, savaşlardan kaynaklı dünyada da toplam olarak yüz milyona yakın göçmenin olduğunu tahmin ettiklerini ifade etti.
Kürtlerin köy boşaltmalarıyla zorla göç ettirildiklerini hatırlatan Bozgeyik, bu dönemde de aynı şeyin Suriyelilerin, Afganların ve Pakistanlıların başına geldiğini söyledi.

Uluslararası Çalışma (İLO)Türkiye Ofis Direktörü Numan Özcan, İLO olarak mülteciler için önemli çalışmalar yürüttüklerini ifade etti. “Göç, göçmen ve Mülteci Kavramsallaştırmaları” konusunu ele alan Doçent Doktor Suna Gülfer Ihlamur Öner, “zorunlu göç” üzerine konuştu.

“Mülteci Emeği” konusunu anlatan Prof. Kuvvet Lordoğlu, mültecilerin Türkiye'yi Avrupa'ya geçmek için geçiş olarak kullandığını belirtti.

Küresel Mülteci Politikalar Merkezi üyesi Patrick Taran, Türkiye'nin mültecilerle ilgili sözleşmenin içeriğine uyarak mültecilerin en temel haklarını vermesini gerektiğini belirtti.

Sempozyumun 2. oturumunda ise KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve Türk Tabipler Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı konuşmacı olarak katıldı.